Rebelbean Kolumbia William Ortiz, 250 g
Válogatott és frissen pörkölt kolumbiai William Ortiz kávé a brünni Rebelbean pörkölőből.
ARÓNIA - BROSKEV - MANDLE
William egyike azoknak a gazdáknak, akiknek tavaly sikerült finanszírozni egy higrométert, a velünk nagykereskedelmi együttműködésben, az Underdog projekt részeként működő kávézókkal együtt. Ez egy nagyon fontos eszköz a szárított kávébabok nedvességtartalmának ellenőrzéséhez, ami megkönnyíti az állagmegóvást, és biztosítja, hogy a kávé jó állapotban legyen a további tároláshoz és exportáláshoz. Örülünk, hogy a tavalyi együttműködésre építhetünk, és reméljük, hogy továbbra is így fogunk húzni és fejlődni!
Megkérdeztük Williamet: Hogyan kapcsolódik az életed a kávéhoz?
"Nagyszüleim és szüleim után harmadik generációs kávétermelő vagyok. Amióta az eszemet tudom, mindig is körülvett a kávé, és megértettem az egész folyamatot a babok kiválasztásától és csíráztatásától kezdve az ültetvényen való elültetésükön át a teljes potenciáljukat kiteljesítő termesztésükig, de magát a kávékereskedelmet keveset értettem. Ezt mindig a felnőttek intézték, az én esetemben apám. De annak ellenére, hogy fiatal koromtól kezdve a kávé körül nőttem fel, a legtöbb kortársamhoz hasonlóan én is a városba akartam költözni vidékről. Hazánkban korlátozottak a vidéki fejlesztési lehetőségeink, és ez kétszeresen igaz a kávétermesztésre, mivel nagyon ingadozó áraktól függünk. Gyakran a gazda az, aki elveszi ezt a bizonytalanságot, ezért nem akartam gyerekként semmi közöm a kávétermesztéshez, mert úgy éreztem, hogy erőfeszítéseim eredményét soha nem látom. De amikor nagyjából 15 éves voltam, elvégeztem az első kávétermesztési tanfolyamokat, és elkezdtem érdeklődni a válogatott kávé termesztése iránt.
Még mindig veszek részt tanfolyamokon és képzéseken, és arra törekszem, hogy javítsam az ízprofil minőségét, ez mindig is prioritás volt számomra. Elkezdtem utánanézni a különböző erjesztési eljárásoknak. De azt kell mondanom, hogy nem könnyű megváltoztatni a szüleink gondolkodásmódját, bár meg tudom érteni, mivel ők mindig is a hagyományos megközelítésekkel voltak kapcsolatban, azaz ültessük el a kávét, termesszük meg, adjuk el a kínálati áron. Nos, nehéz változtatni ezen a megközelítésen. Hibának tartom, hogy nem a hozzáadott értéket keressük. És ez nagyon érdekel engem. De apránként már látom az eredményeket, sok erőfeszítéssel és elszántsággal már a saját kávéfáimat gondozom, megengedhetek magamnak egy darab földet, és van néhány fa magamnak és a testvéremnek, ez elég szabadságot ad ahhoz, hogy elkezdjek kísérletezni új erjesztési eljárásokkal, amelyek jobb ízű eredményeket hoznak. Ma különösen folytatom az erjesztések szabványosításának folyamatát."
William különböző erjesztési módok iránti vonzalmának eredménye ez a tétel, amelyet tejsavas erjesztéssel dolgoztak fel. Ennek is köszönhetően kerek, lédús testre számíthat a csészében , érett gyümölcsízre, hosszú diós utóízzel.
Gazdálkodó: William Ortiz
Terület: Bruselas, San Augustin, Huila
Fajta: Rózsaszín Bourbon
Feldolgozás: mosás, tejsavas erjesztés.
Magasság: 1600-1700 m tengerszint felettimagasság.
Chicas Industry
Ízprofil: szeder, őszibarack, mandula
Ez még talán érdekelhet
LB PLACEHOLDER