- Dominik Škoda
- 2558 nézetek
- 0 hozzászólások
A kávé varázsa nem ér véget az utolsó korttyal. A legtöbb ember a kávézaccot kidobja, pedig miért dobnánk ki azt, ami még hasznos lehet? A kávézacc, közismert nevén „lógr”, igazi univerzális segítőtárssá válhat a háztartásban.
A Kávé mint trágyázó cikkben már megmutattuk, hogyan használható a kertben, de a felhasználási lehetőségek ennél sokkal szélesebbek.
Hogyan készítsük elő és tároljuk a zaccot: Használhatjuk nedvesen (közvetlenül főzés után), vagy szárítva (terítsük ki egy tepsire és hagyjuk megszáradni). A nedves zaccot legfeljebb 2 hétig tartsuk hűtőben, vagy fagyasszuk le kockákban. A szárított zaccot légmentesen záródó edényben tároljuk.
És most nézzük a konkrét tippeket a felhasználásra.
1) Természetes szagelnyelő
A szárított kávézacc nagyszerű öko-barát alternatíva a bolti légfrissítőkhöz, hiszen kiváló szagelnyelő. Elég textilzacskóba tenni, majd a hűtőbe, cipősszekrénybe vagy a szemetes aljába helyezni. Hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagokat és enyhe kávéillatot hagy maga után.
2) Házi bőrradír
A finom szemcsés dörzsölő hatás miatt a kávé ideális házi kozmetikumokhoz. Például mézzel, joghurttal vagy növényi olajjal keverve készíthetünk bőrradírt. Ez az elegy használható arcra és testre egyaránt – finoman eltávolítja az elhalt hámsejteket, simává és élénkké teszi a bőrt. A kávés bőrradír vegyszermentes, és érzékeny bőrre is alkalmas. Ekcémások vagy nagyon érzékeny bőrűek azonban először próbálják ki egy kis bőrfelületen.
2. kép, forrás pixabay.com
3) Talajjavítás magaságyásban
A kávémaradék javítja a talaj szerkezetét, segíti a levegőzést és megtartja a nedvességet.
Különösen hasznos adalék konténerekhez, balkonládákhoz vagy magaságyásokhoz, ahol a középső rétegbe keverjük az ültetéskor vagy két szezon között. Pénzt takaríthatunk meg a földön, miközben a növényeknek kiváló feltételeket biztosítunk.
4) Tisztítószer
A zacc természetes dörzsölő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít eltávolítani az odaégett szennyeződéseket és lerakódásokat olyan felületekről, mint a rozsdamentes acél, zománc, sütő vagy grill. Ne használjuk azonban tapadásmentes felületeken, mint a teflon vagy a kerámia, mert megsértheti őket.
Nedves zaccot tegyünk szivacsra, és tisztítsuk meg a problémás helyeket. Ezután mossuk el a szokásos mosogatószerrel és öblítsük le.
3. kép, forrás pixabay.com
5) Komposzt adalék
A komposztban a kávézacc úgy viselkedik, mint a nitrogénben gazdag zöld anyag – felgyorsítja a komposztálást. Az ajánlott arány kb. 1 rész zacc 3 rész barna anyaghoz – például száraz levelekhez vagy gallyakhoz, melyek szénben gazdagok. Az így kapott komposzt kiegyensúlyozott tápanyagot nyújt a növényeknek.
6) Alom frissítése macskáknak és kisállatoknak
A szárított kávémaradékot vékony rétegben az alomhoz is adhatjuk – például macskaalomhoz, hörcsög forgácsához vagy nyúlszénához. Felszívó tulajdonságainak köszönhetően felszívja a nedvességet és semlegesíti a szagokat.
Továbbá enyhén gátolja a baktériumok szaporodását, így tisztább környezetet biztosít az alomtálca vagy ketrecek körül. Figyelem: Csak kis mennyiséget használjunk, és figyeljük az állatok reakcióit – egyesek érzékenyek lehetnek az új illatokra, vagy akár allergiásak is.
7) Hozzáadás házi gyertyákhoz, szappanokhoz vagy illatzsákokhoz
A kávézacc dekoratív és aromás összetevőként is használható házi készítésű gyertyákban vagy szappanokban. Finom kávéillatot és rusztikus megjelenést ad. Illatzsákokba is tehető a szekrénybe, ahol felfrissíti a ruhákat.
A felhasználás tehát messze túlmutat a kerten. Ez a „hulladék” univerzális segítőtárs lehet az otthonban – a kozmetikumoktól a takarításon át egészen az állatgondozásig. Próbáld ki ezeket a tippeket, és fedezd fel, hogyan teheti kellemesebbé a mindennapokat!
Megjegyzések (0)