- Dominik Škoda
- 15637 nézetek
- 0 hozzászólások
Tudjuk, hogy a máj a legnagyobb belső szerv, a túlzott alkohol árt neki, a máriatövis pedig jót tesz. De hogyan működik ez az anyagcsere-folyamatok központja a rendszeres kávéfogyasztás mellett?
Nagyszerű híreink vannak az Ön számára...
A legújabb kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakul ki májbetegség. A szóban forgó vizsgálatban összesen 14 208, 45 és 64 év közötti ember vett részt, és 26 éven át tartott.
A következtetésük egyértelmű volt: azoknál az embereknél, akik naponta három vagy több csésze kávét isznak, 21%-kal kisebb a kockázata annak, hogy májbetegséggel kerülnek kórházba.
A májra gyakorolt jótékony hatás nem jelent gyógyító hatást
Amint azt azonban sok szakértő joggal állítja, a tanulmányok eredményeit nem lehet úgy értelmezni, hogy a kávéfogyasztás segít a májbetegségek gyógyításában. Valójában nem csodaszer, hanem jótékony megelőző szer. Sőt, a kávé jótékony hatásai nem korlátozódnak a májra. A kávé bizonyos kardiológiai, neurológiai vagy anyagcsere-betegségektől is megvédhet minket. De térjünk vissza a májhoz.
Milyen bizonyítékokat mondanak a kutatások a kávéfogyasztással kapcsolatban?
-
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rendszeres kávéfogyasztás a májrák megelőzésére is szolgálhat. Több mint ezer tanulmány dokumentálta e veszélyes betegség csökkent kockázatát.
-
Néhány beteg esetében a kávéfogyasztás bizonyítottan lassítja a májbetegség előrehaladását.
-
A kávé csökkenti a fibrózis és a májzsugor kockázatát is.
-
Ezeket a jótékony hatásokat mind a filterkávé, mind az eszpresszó vagy instant kávé esetében kimutatták.
Akkor tudjuk, hogy a kávé jót tesz a májnak. De nem szabad terápiának tekinteni, hogy "elfedje" a túlzott alkoholfogyasztást vagy az egészségtelen étrendet. A megfelelően működő májnak mindenekelőtt egészséges életmódra, kiegyensúlyozott táplálkozásra, megfelelő ivásra és rendszeres testmozgásra van szüksége az optimális testsúly fenntartásához. Ha egy csésze kávét adsz hozzá, az csak jót tesz.
Források:
Megjegyzések (0)