- Dominik Škoda
- 13685 nézetek
A világ egyik legnépszerűbb italának nyomdokain járva, avagy hogyan főzzük a megfelelő teát.
A legtöbb ember a fekete teát Nagy-Britanniával hozza összefüggésbe, amely a "tea öt órakor"ról híres. A gyökerei azonban Kínába nyúlnak vissza, ahol a tea több mint négyezer éve írja a történelmet. De akkor a zöld teáról beszélnénk; ugorjunk át a fekete teára, és emlékeztessük magunkat, hogy az sokkal fiatalabb. Történelmi források már a 17. században említik, és ezekből a fekete teákból többet megtudhatsz az eredetéről.
Mielőtt elkezdené megtömni a kosarát a kiválasztott termékekkel, jöjjön el hozzánk egy jó csésze fekete teára. Nem talál jobb társat az online vásárláshoz e-shop-nál.
Fekete tea elkészítési útmutató
- Tudja, mire vágyik?
Mondani sem kell, hogy nincs fekete tea, mint a fekete tea. Az igazi ínyencek pontosan tudják, miről beszélünk. Ha az íz és az illat valóban a lélek kényeztetésére hivatott, fordítson kellő figyelmet a teaválasztásra. A nagyszerű fajták nemcsak Kínából, Indiából vagy Sri Lankáról származnak, hanem más származási országokban is keresheted őket. Próbálja ki például a Georgia vagy Kenya teáit.
- A víz hőmérséklete számít
Szóval megvan a tea, nyúlj a szekrénybe a megfelelő bögréért, és tedd fel a vizet forrni. A fekete teát 93-100 °C-os vízzel kell felönteni. Az alacsonyabb hőmérséklet különösen ajánlott Darjeeling tea készítésekor.
- Fekete tea áztatási ideje
Ha 250 ml-es bögrében készítjük a teát, tegyünk 1 teáskanálnyi tealevelet egy szűrőbe. Amint forró vizet öntesz rájuk, az idő elkezd fogyni számodra (vagy a teád számára). Az ital elkészítéséhez 3-5 perc elegendő. Ha tovább hagyod ázni a leveleket, a tea túl keserű lesz.
- Afelszerelés
A fekete teát természetesen teáskannában vagy French press-ben is elkészítheted, rajtad áll, melyiket részesíted előnyben. Ekkor a tealevelek adagját a tartály térfogatának arányában növeli.
- Egy kis extra
A forró italt ízesíthetjük cukorral, mézzel, citromlével, vagy egy kis tejjel, illetve egy csipetnyi fűszerrel (fahéj vagy kardamom illik hozzá).
- Főzzük és élvezzük
A csésze tea elkészültével dőlj hátra, érezd az illatot, csukd be a szemed, és hagyd, hogy az aroma kifejtse hatását. Még a legpörgősebb napokon is jó, ha megengedsz magadnak néhány pillanatot, hogy nyugodtan élvezd a teát.