Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g
Ez az édes, gyönyörűen testes kávé Ana és Martha nővérek gondos gondoskodásának eredménye, akik a harmadik generációban gondozzák a családi gazdaságot.
Zöld alma, mandula, méz, mandarin.
Ország: Nicaragua
Régió: El Suyatal, Macuelizo, Nueva Segovia
Feldolgozó üzem: Finca Bethania
Magasság: 1300-1400 m tengerszint felettimagasság.
Red Catuai
Feldolgozás: Anaerob természetes
AFinca Bethania 1991-ben alakult Nuova Segovia régióban, az ország északi részén fekvő Ocotal város közelében. Ana és Martha nővérek 42 hektáron termesztik a caturra, maracaturra, catuai, catimor és java fajtákat. A farmon minden kávét környezetbarát módon, az RFA (Rainforest Alliance) szabványok szerint termesztenek, 2020-ban pedig egy üvegházat építettek, ahol kísérleti tételeket és finomabb kávéfajtákat termesztenek.
A kávétermesztéshez vezető út azonban tüskés volt. Az 1975-1979-es forradalom az egész országot érintette, de a Hondurasszal határos terület volt a legrosszabb helyzetben. Ana és Martha családja az Egyesült Államokba menekült, ahonnan hat évvel később visszatértek, és azt tapasztalták, hogy a kormány minden vagyonukat elkobozta. Az egyetlen dolog, amit visszakaptak, a házuk volt.
2015-ig a család egy helyi feldolgozónak adta el a cseresznyét, de miután hosszú ideig elégedetlenek voltak a kilogrammonkénti felvásárlási árral, a nővérek úgy döntöttek, hogy saját feldolgozóüzemet építenek Ocotalban.
Az újonnan épült feldolgozóüzem, a Cafetos de Segovia nemcsak a Bethania kávéinak feldolgozását szolgálja ki, hanem 47 szomszédos termelő farmjait is. A legforgalmasabb szüreti időszakban 70 ember dolgozik a feldolgozóüzemben, amely egyszerre 3 000 deci kávét képes feldolgozni és szárítani (1 deci = 46 kg).
A kávé mintegy 80%-át mosott módszerrel dolgozzák fel, egy kis részét száraz (vagy természetes) módszerrel, az utóbbi években pedig kísérletezni kezdtek az anaerob módszerrel, amelyet itt meg is lehet kóstolni.
A babok hántolása után egy betonfelületre terítik ki őket, amelyet fekete hálóval borítanak, hogy a babok ne feküdjenek közvetlenül a betonra. A szárítás5-6 nappal kezdődik közvetlen napfényben, majd a kávét árnyékba helyezik. A feldolgozóállomás dolgozói 3-4 óránként újra bevonják a káv ét, mivel a nap ebben az alacsony magasságban (kevesebb mint 900 m) nagyon erős, és a pergamen (külső borítás) megrepedhet, ami az ízhibák kockázatával járhat.
Ez még talán érdekelhet
LB PLACEHOLDER