Kávé frappé elkészítése

Hatalmas, habos és elképesztő aromájú - ez a frappé - a kávéital, amely nyáron sok kávézóban uralkodik. 

Már találkozhatunk a görög frappé elnevezéssel is, ami a származási országra utal. Ki gondolná, hogy 1957-ben, a Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron a Nestlé egyik alkalmazottja keverte össze a legelső frappét. 

FRAPPÉ - frissítő kávé a napsütötte Görögországból

Dimitris Vakondios egy rövid szünetben szeretett volna egy csésze kávéval kedveskedni. De sajnos nem jutott forró vízhez. Helyette egy shakert kínáltak neki, amelyben a Nestlé új, gyerekeknek szánt csokoládéitalát készítették. Dimitrisz úgy döntött, hogy improvizál. A shakerben összekeverte az instant kávét a hideg kávéval, és megszületett a frappé

Az 1980-as évek elejére ez lett Görögország nemzeti kávéitala. Mára többféle formát öltött. Változik a cukortartalom, változik a tej (általában habosított) és a víz aránya (az eredeti változat nem tartalmazott tejet), és néha különböző likőröket és ízeket is belekeverünk. Igazi állandó a magas frappé-pohárba helyezett szívószál. 

Máris nyáladzik? Hogyan kell frappét készíteni? Akkor itt az ideje, hogy hozzáadjuk...

Készítés - A frappé receptje

  1. Tegyél egy shakerbe 2-3 teáskanál instant kávét, adj hozzá ízlés szerint nádcukrot, 10 evőkanál nagyon hideg vizet, és jól keverd össze. 
  2. A frappét a shakerből töltse át egy magas pohárba, amelybe előzőleg néhány jégkockát tett. 
  3. Ha tejjel szeretné ízesíteni az italt, akkor itt az ideje, hogy megfelelő mennyiségű habosított tejet adjon hozzá.
  4. Végre az ikonikus szívószál, és már kész is vagy.

Megjegyzés: a frappé recept eredeti változata instant kávéval készült, de manapság az erős kávé kedvelői gyakran hűtött eszpresszóból készítenek frappét. Teljesen rajtad áll, melyik változatot választod. 

Ha tejet szeretnél hozzáadni, mindenképpen nézd meg habosítóink kínálatát. 

Akik pedig a növényi alapú tejalternatívákat részesítik előnyben, azok is bőven válogathatnak. 

És most már élvezheti azt az italt, amely a nyári vakáció gondtalanságát, a hosszú, meleg estéket, a tengerparton való lustálkodást és a nyaralási kedvet szimbolizálja.

Most már élvezheti is.

A frappé kávé elkészítésének összehasonlítása más hideg és jeges kávéfajtákkal:

A másik oldalon ott van az olasz jeges kávékoktél - affogato. Ez a fagylalt és az eszpresszó harmonikus kombinációja. Gazdag, krémes állagú, egy csipetnyi finom kávéízzel. Az affogato kávé és desszert egyben, és gyakran megtalálható az olasz fagylaltozók és kávézók étlapján.

Létezik még freddo kávé, amely különösen Dél-Európában népszerű. Ez egy jeges eszpresszó vagy jeges kapucsínó, amely egyszerű, de frissítő, és különleges kávéélményt nyújt.

Ne feledkezzünk meg az amerikai jeges kávé slágeréről, a cold brew-ről. Ezt a kávét több órán át tartó hideg extrakcióval készítik, ami lágyabb és kevésbé kesernyés profilt ad.

Végezetül, a nitro kávé egy másik hideg főzet, amely teljesen más élményt nyújt. A nitro egy nitrogénnel szénsavasított cold brew kávé, ami bársonyos, sima textúrát és krémes crema-t ad a felszínén.

A frappé és az ilyen típusú kávék összehasonlításakor fontos figyelembe venni, hogy a frappé egyedülállóan habos és kiegyensúlyozott ízű. Másrészt, ha valami gazdagabb és desszertszerűbbre vágysz, az affogato lehet az igazi. A Freddo és a cold brew nagyszerű, ha az erősebb kávé ízt kedveli.

Kapcsolódó termékek

Brazília Santos, arabica kávébab Brazília Santos, arabica kávébab 2
Készleten
A mi Gourmet kávénk

Brazília Santos, arabica kávébab

Brazília világelső a rendkívül jó minőségű kávébab gyártásában és exportjában. A legismertebb és legnépszerűbb a 100%-ban Arabica Brazil Santos.
Raktáron
3 100 Ft
MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)  t MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)  t 2
Készleten
Hario Kávédarálók

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

A Hario Mini Mill Slim PLUS a népszerű Mini Mill Slim új változata , továbbfejlesztett hatszögletű fogantyúval, elegáns sötét füstös kivitelben.
Raktáron
9 580 Ft
Üveg Kaffia Thermo 220ml Üveg Kaffia Thermo 220ml 2
Készleten
korsó

Kaffia Thermo 220ml pohár

Design kávéscsésze dupla üvegből. A csészék szokatlan kialakítása biztosítja a hőszigetelést, így nem éget meg. Rendkívül tartós boroszilikát üveg!
Raktáron
2 230 Ft
Lásd a szerző cikkét
Dominik Škoda

A GourmetKava s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője, amely 11 éve működtet egy frissen pörkölt kávét és alternatív kávékészítő eszközöket árusító webáruházat. A The Specialty Coffee Association rangos Barista Skill Foundation tanúsítványának birtokosa. Emellett a természet, a barkácsolás és a zene szerelmese.