A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Mint sok más termék esetében, itt is vásárolhat ún. bio minőségű, válogatott kávét. A kérdés természetesen az, hogy a fogyasztó és a bolygó számára jelentkező előnyök megéri-e a pénzt.

Mit tud nyújtani a bio kávé?

Amintha nem lenne elég a fajták, márkák és pörkölők közötti választás, a kávéfogyasztók azzal a kérdéssel is szembesülnek, hogy hagyományos (hagyományos módon termesztett) vagy az úgynevezett organikus minőség követelményeinek megfelelő biokávét válasszanak. A helyes döntés meghozható, ha elegendő információval rendelkezünk.

Mivel a kávé rendkívül keresett árucikk, évente több mint kilencmilliárd kilogramm kávét termesztenek, hogy kielégítsék a globális keresletet.

Hogyan különböznek a hagyományos és a biokávé termesztésének feltételei?

A hagyományos termesztéshez általában a közvetlen napfényt kedvelő fajtákat használják. Nagy területeken (gyakran olyan területeken, ahol az erdőket már kiirtották) termesztik, ahol nem lehet elegendő természetes védekezésre számítani a kártevők (madarak vagy gyíkok vadásznak rovarokra stb.) és a betegségek ellen, ami kémiai védekezést tesz szükségessé (rovarirtók, növényvédő szerek, gyomirtók). A terméshozam növelése érdekében az ilyen földeket műtrágyával trágyázzák.

Az organikus biokávé ezzel szemben általában olyan fák árnyékában termő fajtákból származik, amelyeket nem kell kivágni érte. Természetesen a betakarítás nem olyan gyors és kényelmes, így a termelő nem számíthat ilyen magas hozamokra. Az organikus minőség fenntartása érdekében nem lehet szintetikus műtrágyát használni, és a kávéfákat sem lehet vegyszeres permetszerekkel kezelni. Az ilyen kávé termesztése nagyobb igénybevételt jelent, és a végtermék értelemszerűen drágább.

Megéri-e több pénzt fektetni a biokávéba?

Vagy hogy a BIO kávé előnyben van? Először is, a biokávé több értékes antioxidánst tartalmaz. Egy tanulmány kimutatta, hogy a biokávé antioxidáns-tartalom és antioxidáns-aktivitás tekintetében jobb, mint a hagyományos kávé. Azonban mindig figyelembe kell venni más tényezőket is, mint például a pörkölési folyamatot és a kávé elkészítésének módját.

Egy teljesen nem elhanyagolható tény azonban az, hogy a biokávé vásárlás jót tesz a környezetnek.

Források:

Barstow, Cynthia. Az ökoélelmiszerek útmutatója: Ami jó a Földnek, az jó neked is. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/