A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

káva

Honnan származik az instant kávé? Hogyan készül az oldódó kávé? És az instant egyáltalán felveheti a versenyt a hagyományosan elkészített minőségi kávéval?

Az oldódó kávé régebbi, mint gondolnád...

Aki az oldódó kávét huszadik századi jelenségnek tartja, kétségtelenül meglepődik a történetén. Emlékezzünk röviden néhány kulcsfontosságú mérföldkőre:

  • Az úgynevezett instant kávé első említése Nagy-Britanniából származik 1771-ből.

  • A kávé első amerikai változata 1853-ban látta meg a napvilágot, és többek között a polgárháborúban is kipróbálták.

  • Az első kellően stabil termék 1901-ben jelent meg Sartori Kato, az instant teát kifejlesztő japán ember tollából.

  • Öt évvel később a brit kémikus, G. C. Washington által kifejlesztett instant kávékészítési eljárást, amely harminc évig uralta az amerikai piacot.

  • A Nestlé 1938-ban gyártotta első Nescaféját. Abban az időben még szénhidrát-összetevőket adtak a kávéporhoz.

  • Csak az 1950-es években kezdtek el tiszta, azaz minden további adalékanyag nélküli, oldható kávét előállítani.

Hogyan működik az instant kávé elkészítése?

  1. Extrakció - a pörkölt, őrölt kávét nagy nyomással és forró vízzel dolgozzák fel, hogy folyékony kivonatot, alapvetően egy nagyon erős, koncentrált kávét állítsanak elő.

  2. Szárítás - a kávékivonatot magas hőmérsékleten (kb. 250 °C) vagy éppen ellenkezőleg, extrém hidegben (-40 °C) szárítják és tovább dolgozzák, hogy granulátumot vagy laza, finom port állítsanak elő belőle.

  3. Aroma-visszaállítás - ez a feldolgozási folyamat a kávé jellegzetes aromájának elvesztését eredményezi, amit a keletkező ital kedvelői általában nagyra értékelnek. Ezért kívánatos, hogy az instant kávé aromát kapjon.

  4. A csomagolás - az instant kávét nem szabad nedvességnek kitenni, ezért védőgázok segítségével védett légkörbe csomagolják, amelyek megakadályozzák az íz- és aromavesztést is.

Ezzel a rövid leírással tehát világosan láthatjuk, hogy még az instant kávé is kávé marad, bár elszánt ellenzői gyakran mást állítanak.

Melyek az alapvető különbségek az instant és a hagyományos módon elkészített kávé között?

Koffeintartalom - 250 ml instant kávé (1 teáskanál por felhasználásával elkészítve) nagyjából 30-90 mg koffeint tartalmaz, ugyanennyi csepegtetett kávé 70-140 mg koffeint, összehasonlításképpen egy eszpresszó körülbelül 200 mg koffeint tartalmaz.

Antioxidáns-tartalom - tanulmányok kimutatták, hogy még az instant kávé is megőrzi értékes antioxidáns-tartalmát, sőt, a feldolgozási folyamatnak köszönhetően bizonyos egészségügyi előnyökből többet tartalmaz, mint a hagyományosan főzött kávé.

Az akrilamid-tartalom - Az akrilamid egy potenciálisan káros anyag, amely a pörkölési folyamat során keletkezik. Az instant kávé körülbelül kétszer annyit tartalmaz belőle, mint a hagyományosan elkészített kávé. Tudnia kell azonban, hogy ez semmiképpen sem olyan adag, amely bármilyen módon veszélyeztetné az egészségét.

Egészségügyi előnyök - Ebben a tekintetben az instant kávé ugyanolyan előnyöket kínál, mint a hagyományos kávé, legyen szó az agyműködés fokozásáról, az anyagcsere felgyorsításáról, a depresszió kockázatának csökkentéséről vagy a májműködés javításáról.

Bár az igazi kávérajongók számára az instant változat nem tud megfelelő ivási élményt nyújtani, mégis gyors és egyszerű módja annak, hogy kedvenc italából egy csésze kávét fogyasszon, ha nincs kávéfőzője vagy más, a hagyományos kávékészítéshez szükséges eszköze.

Források:

http://www.madehow.com/Volume-3/Instant-Coffee.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23442632/

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4104

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11897178/