A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Létezik egyáltalán? Milyen megnyilvánulásai vannak, és lehet-e kezelni?

Az ital, amely az egyik embernek energiát, koncentrációt és jó közérzetet ad, egy másik ember életét meglehetősen kellemetlenné teheti. Ez akkor kezdődik, ha az érintett személy kávéallergiában szenved.

Kávéallergia tünetei

A kávéallergia nem különbözik különösebben a többi ételallergiától. Itt is megfigyelhetjük a tünetek skáláját a legenyhébbtől az egészen veszélyesig:

  • hányinger, hányás;

  • hasi görcsök;

  • bőrnyilvánulások - viszkető kiütések stb.;

  • Légszomj, köhögés;

  • nyelési problémák;

  • szédülés, ájulásérzés;

  • az ajkak és a nyelv viszketése vagy duzzanata;

  • szívritmuszavarok.

Szélsőséges esetekben anafilaxiás sokk léphet fel, ezért még a mérsékelt tünetek is általában a szükséges figyelmet vagy orvosi beavatkozást igénylik.

Allergia vs. túladagolás

Nem szabad összetéveszteni az allergiás tüneteket azokkal, amelyek a koffein túladagolását kísérhetik, és amelyek a következők lehetnek:

  • álmatlanság;

  • gyomorpanaszok;

  • fejfájás, fokozott idegesség;

  • gyors szívverés;

  • izomremegés.

Valószínűleg mindenki találkozott már ilyenekkel valamikor. Az emberek a koffein hatásaira való érzékenységükben is jelentősen eltérhetnek egymástól. Ez attól függ, hogy a szervezet milyen gyorsan képes a koffeint metabolizálni. És természetesen a tolerancia mértéke is szerepet játszik.

Aki rendszeresen, azaz naponta kávézik, az általában különösebb nehézség nélkül elviseli a nagyobb koffeinadagot. Ezzel szemben az a személy, aki csak szórványosan fogyaszt kávét, valószínűleg erősebben reagál a túlzott bevitelre.

Tényleg kávéallergiás?

Meg kell említenünk, hogy a kávéallergia nem túl gyakori. Ha kávéfogyasztás után nem kívánt tüneteket tapasztal, gondolja át azt is, hogy ezeket nem feltétlenül a kávé okozza-e, és lehet, hogy a kávé valamelyik összetevőjére - leggyakrabban a tejre, vagy a különböző ízesítő szirupokra - reagál, ha cukormentes, mesterséges édesítőszerekkel édesített termékről van szó, akkor lehet, hogy valamelyik összetevőre reagál negatívan.

A megoldás az, hogy főzzön otthon egy jó minőségű, adalékanyagmentes kávét (vagy rendeljen egy kávézóban), és tesztelje, hogyan tolerálja az italt.

Kávéallergia = koffeinallergia

A legtöbb esetben ez a szabály érvényes. Ez azt jelenti, hogy óvatosnak kell lenned más típusú italokkal vagy élelmiszerekkel is, amelyek koffeint tartalmazhatnak (teák, üdítők, csokoládé, energiaitalok, szeletek, egyes táplálékkiegészítők stb.).

A koffeint lassan metabolizáló emberek általában problémákkal küzdenek. Ez azonban nem mindig allergia, mint olyan, sok esetben a problémákat koffein-intoleranciaként diagnosztizálják. Ez közel sem olyan veszélyes, mint maga az allergia. Az allergia kialakulásakor a szervezet egyértelműen károsnak ítéli a koffeint, és ennek következtében az immunrendszer antitesteket kezd kiválasztani, ami aztán a fent említett káros hatások kaszkádját váltja ki.

Létezik-e gyógymód?

A koffeinérzékenyek számára a megoldás a koffeinmentes kávé fogyasztása, vagy a normál kávé fogyasztásának jelentős csökkentése. A koffeinmentes kávé a legtöbbeknek nem okoz nehézséget, mivel a maradék koffein mennyisége nagyon kicsi.

Allergia esetén mindent orvosnak kell értékelnie, de a kávé/koffeinallergiásoknak mindenképpen eleve kerülniük kell a kockázatos összetevőket. Ha továbbra is fogyasztják őket, még ha kis dózisban is, fennáll a veszélye annak, hogy tüneteik súlyosbodnak.