A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

A kávé világában nehezen találnánk olyan fajtát, amelyhez annyi ellentmondás fűződik mint a cibetkávé, más néven a kopi luwak kávé egzotikus neve. És mégis, történetesen az egész egy véletlen folytán kezdődött...

A kávézás világában...

A cibetkávé története

A kávé gazdaságilag érdekes termény volt a 18. században, abban az időben, amikor az olyan szigetek, mint Jáva és Szumátra a holland gyarmatokhoz tartoztak. A kávéültetvényeken dolgozó bennszülötteknek természetesen szigorúan tilos volt a kávébabot saját használatra elvinniük. És ők voltak azok, akik észrevették, hogy a kávébabok gyakorlatilag érintetlenül maradtak az apró pálmacibet ürülékében, amely szívesen lakmározik a kávéfa terméséből.

Ezért elkezdték összegyűjteni, tisztítani, pörkölni és élvezni azt a kávét, amelyért a mai ínyencek lélegzetelállító összegeket fizetnek. Az ültetvénytulajdonosok eleinte talán orrot húztak alkalmazottaik kávéja felett, de kétségtelenül csak addig, amíg maguk is meg nem kóstolták. A kávé születése...

A cibetkávé jelenség

A megemészthetetlen kávébab a cibet bélrendszerében erjedéshez hasonló folyamaton megy keresztül. Emésztőenzimek hatnak rá, amelyek a fehérjéket rövidebb peptidekre vagy egyenesen egyes aminosavakra bontják. A fogyasztót azonban a kémiai folyamat helyett inkább az eredmény érdekli, vagyis az, hogy ennek a kávénak az íze mennyire más, vagy jobb, ha nem is - ahogy egyes "szakértők" állítják - a legjobb.

A fermentáció eltávolítja a keserűanyagokat a kávébabból, így az így kapott kávénak nagyon aromás és lágynak kell lennie. Kipróbálnád? Az alábbi sorok elolvasása után meglepően keserűnek találhatja a szájában.

Hogyan van a cibetkávé?

Ezek a vadon élő állatok bizonyára nem különösebben bánnák, ha valaki végigsétálna az esőerdőn, és felszedné az ürüléküket. De naivitás lenne azt hinni, hogy a mai cibetkávé kizárólag vadon élő cibetfélék ürülékéből származik. A gyakorlatban ez fogságban történő tenyésztést jelent, ahol a cibetfélék ketrecekben élnek, gyakran nagyon rossz körülmények között.

Az a tény, hogy magányosak és rendkívül territoriálisak, arra enged következtetni, hogy a kis ketrecben, más azonos fajú állatok közvetlen közelében való élet nem természetes és nem is kellemes számukra. A kávébabokat aztán gyakran kényszerből etetik. Meglehetősen szomorú története a kávénak, amelyet eredetisége és "elérhetetlensége" piedesztálra emelt, nem gondolja?

Az Önre bízzuk annak eldöntését, hogy nyugodtan és kényelmesen tudná-e élvezni az ilyen kávét. Mi azonban tudunk ajánlani egy pótlást a cibetkávé ízével.