A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Érdekes tények a kávéról, amelyeket valószínűleg nem is tudott! Mennyi koffeint tartalmaz az eszpresszó? Megölhet a kávé? És hogyan lehet felhasználni a kávét a közlekedésben? Mindezt és még sok minden mást megtudhat a cikkben.

1) A kávé valójában gyümölcs!

A kávéfa olyan gyümölcsfa, amelynek gyümölcse a csonthéjas. Tehát a kávébab valójában a cseresznye magja. Maga a gyümölcs ehető és szárított, és néhány országban Cascara nevű tea készítésére használják.

Tudta, hogy valójában gyümölcsöt isz, miközben latte-t fogyaszt?

2) Hawaii az egyetlen amerikai állam, ahol a kávét kereskedelemben termesztik.

Az egyenlítői éghajlatban a kávé jobban növekszik, így az Egyesült Államokban termeszthető. Hawaii optimális éghajlatú a Java bab betakarításához.

Hawaii ismert Kona kávéjáról, amelyet széles körben exportálnak és a világ minden tájáról népszerűek. Annak a területnek a nevét kapta, amelyen az ültetvényöv található.

3) Ha a férj nem tisztelte feleségét kávéval Törökországban, ez a válás oka volt.

Ön is úgy gondolja, hogy a kávébab hiánya megoszthatja Önt? Törökországban a kávéfogyasztás olyan fontos kulturális szempont, hogy Konstantinápolyban a 16. században hatályba lépett egy olyan törvény, amely megengedi a nőknek a válást, ha férjeik nem biztosítottak számukra elegendő kávét.

Ez a törvény természetesen már nem érvényes, de megmutatja a kávé szerepét a kultúrában és a családban. Tehát jobb, ha otthon van elég kávé, hogy ne kelljen viselnie a következményeket!

4) A legtöbb ember véleményével ellentétben az eszpresszó fogyasztása nem enged több koffeint.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy kb. 30 ml-es csésze eszpresszó 63 mg koffeint tartalmaz. Ugyanaz a szűrt kávé 12-16 mg. Technikai szempontból az eszpresszó inkább "koffein". A csepegő kávét azonban soha nem inni ilyen kis mennyiségben, végül sokkal nagyobb mennyiségű koffeint fogyaszthat, csak szűrt kávét iszik, ami gyakran akár 95-128 mg koffeint jelent. Ha csökkenteni szeretné a napi koffeinbevitelét, az eszpresszó ideális megoldás. De csak akkor, ha napi egy csésze mellett marad.

5) Brazília a világ legnagyobb kávégyártója, majd Vietnam és Kolumbia követi.

Kávová zrna Valójában 2011-ben Brazília csaknem kétszer annyit termelt, mint Vietnam és Kolumbia együttesen, és a világ egy részében előállított kávé egyharmadát. Ezek a számok alig változtak az elmúlt 150 évben!

Brazília egyike azon kevés országnak a világon, ahol Arabica és Arabica is egyaránt található Robusta. A kávé nagyon fontos a brazil gazdaság számára, és jelentős exportcikk.

6) Körülbelül 100 csésze kávé halálos adag koffeint tartalmaz.

Igyál 100 csésze kávét? Elképzelhetetlenül. Ez azonban nagyjából a becsült halálos kávéadag, az egyik eszpresszó koffeintartalma miatt. A koffein túladagolás tünetei - idegesség, nyugtalanság, kézremegés - néhány csésze után is megjelenhetnek.

A kávé túladagolása azonban a legtöbb esetben nem a normál kávéfogyasztásból származik, hanem inkább az alternatív "fogyasztási" szokásokból, például a kávébeöntésből származik. A szervezetben lévő rendkívüli mennyiségű koffein szívrohamhoz vagy rohamokhoz vezethet.

7) Kétféle kávé létezik: Arabica és Robusta.

Különböző ízekkel és koffeintartalommal rendelkeznek. Az Arabica bab a világon a legnépszerűbb. A földön itatott kávé 70% -a Arabica.

A Robusta különféle éghajlatokon nő, főleg Afrikában és Indonéziában. Noha a legtöbb ember inkább az Arabica kávé ízét szereti, Robusta rajongói is vannak, főleg azért, mert kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az Arabica!

8) Az "Americano" a II. Világháborúba nyúlik vissza, amikor az amerikai katonák Olaszországban hígítottak eszpresszójukat vízzel, mert az túl erős volt.

Az Americana elkészítésekor használjon nagy csésze cappuccino-t, majd 30 ml eszpresszót adjon hozzá vizzel körülbelül 1: 5 arányban. A kapott ital sokkal kevésbé intenzív és ízletesebb. Mint a legtöbb italnál, különféle variációk is vannak. Például használjon kis mennyiségű vizet, vagy készítsen egy eszpresszót egy csészében, amely már tartalmaz forró vizet. Ezt a kávét hosszú feketenek hívják, vagy kevesebb tejszínnel rendelkezik.

9) New York körülbelül 7-szer több kávét inni, mint a világ többi része.

Valószínűleg ezért egy olyan város, amely soha nem alszik! A legvalószínűbb ok az, hogy ez az egyik legnépesebb város. A kávézók valóban minden sarkon vannak, és a kávé már az amerikai kultúra szerves része.

10) Az első webkamerát a Cambridge-i Egyetemen lévő kávéskanna nézéséhez használták.

Ön is felzaklat, amikor újratölti a kávét, és úgy találja, hogy a kávéfőzőben lévő vízforraló üres? Ennek a csalódásnak az elkerülése érdekében az egyetem számítógépes osztályának kutatói kamerát készítettek, amely élőben filmzte a kávéfőzőt. A kamera 1991 és 2001 között működött. Az 1990-es években, amikor az internet lehetővé tette a fényképek és videók megjelenítését, a vízforralót online továbbították.

Képzelje el a kamerát egy üres vízforralóra mutatva, amelyet mindenki láthat a számítógépén, de senki sem akarja felkelni, hogy friss kávét készítsen.

11) A kávé az egyik legfontosabb árucikk.

Valójában a kávé a második legkeresettebb áru a világon, csak az olaj után. De nem kétséges, hogy az az egyik legnépszerűbb.

A kávéfogyasztás jó a fejlődő világ számára, mivel a kávé 90% -át ezekben az országokban termesztik, míg a kávé nagy részét a fejlett világrészben fogyasztják. A lényeg az, hogy a kávékereskedelem pénzt hoz a szegény országokba.

12) A két legnépszerűbb ital a Földön, víz és kávé.

Tényleg nem meglepő, ha erre gondolsz. A kávé az első ital, amelyet sok ember szerte a világon reggel él. A modern időkben a kávé számos okból a világ számos kultúrájának központi elemévé vált.

A kávé a világgazdaság nagy része, ezért riasztó volt, amikor valami rossznak hívták. Szerencsére ez megváltozott, és a kutatások kimutatták, hogy a kávé egészséges, és az emberek szerte a világon élvezhetik azt minden nap.

13) A kávé szó az arab qahwah- ból származik , amely eredetileg a bor kifejezése volt.

A qahwah kifejezés egy sötét italra utalt, amely vörösbor volt. A kissé eltérő qahwa kifejezés azt jelenti, hogy egy ital "korlátozza az étvágyat". Ezen kifejezések mögött a kávé szó eredete áll, amely hasonló a világ összes nyelvén. Egy másik legenda szerint a szó az Etiópiában található Caffa terület nevéből származik, ahol kávét termesztettek.

14) A kávé helyettesítheti a fosszilis tüzelőanyagokat.

A kávébab tűzveszélyes, és a tudósok úgy vélik, hogy helyettesíthetik a fosszilis tüzelőanyagokat, mint az egyik fő energia- és üzemanyagforrást.

A brit mérnökök 2011-ben létrehoztak egy autót, amely kávébabon működik, és ezzel meghaladja az öko-üzemanyaggal működő leggyorsabb autó rekordját. Egy nap a kávé nemcsak "vezet" minket, hanem az autóinkat is.

15) A kávé eredetileg étel volt, nem ital.

Az első afrikai törzsek kávét fogyasztottak, ők nem tették ízletes italnak, amit ma ismerünk. A kávébab és a zsír együttesen energiagömb alakul ki, amelyet megrágnak és koffeinnel látják el a test.

Nos, a zsíros energiagolyók nem olyan finomak, mint egy csésze jeges eszpresszó, de ez jó módszer az energia gyors megszerzésére. Mit gondolsz? Van-e kereslet az ilyen szférákra a világon vagy hazánkban?

(16) Azok az emberek, akik elfogadható mennyiségű kávét isznak, kevésbé valószínű, hogy Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedjenek.

Mindezt egy 2009. évi tanulmány megerősíti. A vizsgálatban ésszerű mennyiséget határoznak meg napi három és öt csésze között.

A kávé egy másik egészségügyi előnye, ha egy sportesemény vagy edzés előtt van egy csésze. Több energiád van, és az izmaid jobban működnek. Ezért van a koffein a sportolók nagyszámú étrend-kiegészítő részét képezi.

(17) A legenda szerint a kávét egy etióp juhász fedezte fel, akinek a kecske e cserjés gyümölcsét evett.

A kávét már az etiópiai Caffa régióban termesztik évszázadok óta. A legenda szerint ott volt az, amikor egy helyi kecskehátrány észrevette, hogy a növény etetése után az állatok sokkal aktívabbak voltak, és így felfedezték a kávéfa jótékony hatásait. Nem tudjuk az igazságot, de hálásak vagyunk a kávé felfedezéséért!

Ha még mindig többet szeretne tudni a kávéról, akkor van egy cikkünk a kávé pörköléséről .