A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

...melyik három kávétípussal lehet a legnagyobb szeletet csinálni a pénztárcádból?

A modern világ a szokatlan, a rendkívüli és az egyedi dolgokban lubickol, és a szokatlan dolgok iránti vágy, amelyhez a hajlandóság párosul, hogy lélegzetelállító összegeket fizessünk érte, a kávétól sem riad vissza.

  1. BLACK IVORY

1 kg-ért kb. 2.500 amerikai dollárt kell fizetni

Ha az úgynevezett cibetkávéra tippeltél az aranyéremért, tudnod kell, hogy 2012-ben a képzeletbeli trónon az az úgynevezett elefántkávé váltotta fel, amely Észak-Thaiföldről származik. Ez is egy olyan kávé, amely egy másik emlős (elefánt) emésztőrendszerén áthaladva kerül a kávéfőzőbe.

A fekete elefántcsont kávé esetében csak a legfinomabb Arabica kávébabokat kínálják fel az elefántoknak fogyasztásra, 33 kilogramm kávébabból 1 kilogramm végtermék készül.

Ezt az elefántkávét kizárólag a Maldív-szigeteken és Thaiföldön található, Michelin-csillagos luxusszállodák és éttermek kínálják, így kétségtelen, hogy csak a kiválasztott kevesek élvezhetik különleges ízét (állítólag csokoládés jegyeket hordoz, és teljesen hiányzik belőle a keserűség nyoma).

  1. KOPI LUWAK

1 kg-ért akár 1300 amerikai dollárt is fizethet

A "kopi luwak" elnevezés mögött nem más, mint a "cibetkávé". Vagyis olyan kávé, amelyet apróbb, nyestszerű emlősök, a pettyes gyapjas vipera, a pörkölés előtt elfogyasztottak. A rovarok táplálékát szívesen variálják a kávéfa gyümölcseivel. Azonban nem emésztik meg a pékárut (azaz a kávébabot), hanem erjesztett állapotban választják ki. A kopi luwak kávé a gumók emésztőrendszerében történő erjedés során megfosztja a kávé keserűanyagaitól, és az így "kezelt" kávébabokból finom, aromás, szokatlan ízű kávé készül.

A források szerint a cibetkávé éves termelése körülbelül 250 kilogramm, ami kétségtelenül a magas ár egyik oka. És talán már kitalálta, hogy az ilyen kávé nem mindig a vad cibetfélék ürülékéből származik. Ezeket az állatokat gyakran mesterségesen, farmokon nevelik, meglehetősen megkérdőjelezhető körülmények között, nem ritkán a kegyetlenség határát súrolva. Ezután természetesen minden fogyasztónak saját lelkiismeretével kell mérlegelnie, hogy elviselhető-e számára az a kockázat, hogy kopi luwak kávéját esetleg az állatok szenvedésével váltják meg.

  1. FINCA EL INJERTO

1 kg-ért 1 100 amerikai dollárt kell fizetni

Ezt a guatemalai Finca el injerto kávét "a minőség királynőjének" nevezik, és egy ökológiai családi gazdaságból származik, amely tiszteletben tartja a biogazdálkodási gyakorlatot. Ez az első olyan kávéfarm Guatemalában, amely "CO2-semleges" minősítést kapott. Az Aguirre család magasan, lombkorona alatt, nagyon termékeny talajon termeszti kávéfáit. Gyümölcseikre a nagyon apró babok jellemzőek.

Az éremnyertesek nyomában például.

  • A SAINT HELENA kávé arról a szigetről származik, ahol Bonaparte Napóleon élete utolsó éveit töltötte. Finom virágos illat, citrusos és karamellás jegyekkel.

  • HACIENDA LA ESMERALDA Panama délnyugati lejtőin termesztett kávé. Teljesen kézzel szüretelik, és kellemesen diós íze van egy csipetnyi étcsokoládéval.

  • OSPINA kávé, amelyet a kolumbiai Andok trópusi erdeiben termesztenek. A vulkáni hamuban gazdag talaj nyilvánvalóan jót tesz neki. A gazdaság alapítója, Mariano Ospina Rodriguez 1835-ben választotta ezt a termékeny helyet. Neki köszönhető, hogy Kolumbia hamarosan a világ egyik legfinomabb kávéját kezdte termelni.