A kávéfogyasztók jobb munkateljesítményt nyújtanak? A kávéval jobban megy a munka?
elméletileg elég lenne mindkét kérdésre igennel válaszolni. De egy ilyen cikknél még egy eszpresszó megivására sem lenne időd, úgyhogy legyünk kicsit konkrétabbak.
Mit tudunk a kávéfogyasztás munkahatékonyságra gyakorolt hatásáról?
Nagyobb teljesítmény, alacsonyabb hibaarány
A tanulmányok szerint a munkaidőben kávézó munkavállalók jelentősen jobban koncentrálnak, és nem tapasztalnak lassabb reakcióidőt vagy jelentős kognitív hanyatlást, ami jobb munkateljesítményt jelent, valamint azt, hogy számítani lehet rájuk, és kisebb a munkával kapcsolatos sérülések kockázata.
Problémamegoldó asszisztens
A koffein és a koncentrációs szint közötti kapcsolat jól ismert és számos szakmában szívesen látott. Néhány kutató azonban a koffein problémamegoldó képességre gyakorolt hatását is vizsgálta. Ha korábban azt a nézetet vallotta, hogy egy csésze kávéval a kezében gyakorlatilag minden problémára van megoldás, akkor nem jár messze az igazságtól. A koffein valóban segít ebben a tekintetben is.
Mi van a kreativitással
Majdnem mindenhatónak tűnik, de a koffein kreatív gondolkodásra gyakorolt hatásának vizsgálata nem hozott ilyen ígéretes eredményeket. A kreativitás természetesen nagyon egyéni dolog, és nagyon nehéz megítélni, hogy kávéfogyasztással fokozható-e. A legtöbb szakértő véleménye azonban az, hogy a koffeinre nem lehet számítani a kreatív gondolkodás elősegítésében.
A kávé adagolása számít
A koffein megfelelő adagja serkentő hatással jár,késlelteti a fáradtság kialakulását, csökkenti a kimerültség tüneteit, javítja a koncentrációs és döntéshozatali képességet. A munkahelyi teljesítményre vonatkozóan ez általában azt jelenti, hogy aki kávét iszik, nagyobb valószínűséggel teljesít jobban a munkahelyén, mint az, akinek munkaidőben nem folyik koffein az ereiben.
Az egyik legfontosabb változó azonban a kaffeindózis. A munkateljesítmény nem növekszik egyenes arányban a megivott kávék számával. Valójában egy bizonyos dózis után túlstimuláció (koffeintúladagolás) lép fel, ami viszont rontja a teljesítményt, a koncentrációt és más kívánatos hatásokat.
Az általában nagyon nehéz meghatározni, hogy hol ér véget a kívánt stimuláció és hol kezdődik a túladagolás. Különösen azért, mert minden szervezet kicsit másképp dolgozza fel a koffeint. Az alap genetikai kódolású. Az emberek tehát két alapvető csoportra oszthatók, amelyek közül az egyik gyorsan, míg a másik lassan metabolizálja a koffeint. A műszakonkénti két-három kávé, amelyet az első csoport tagjai nyugodt tempóban elbírnak, igen problémás lehet egy lassú koffein-anyagcserével rendelkező személy számára.
Ideálisnak fogja találni, ha figyel a teste reakcióira, és azok alapján cselekszik. Ha délután 5 órakor iszol egy jó kávét, és este 10-kor még mindig nehezen alszol el, legközelebb menj a kávéautomatához egy korábbi órában.
De az biztos, hogy a jó kávénak a munkahelyi társadnak kell lennie.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
Aguatemalai Trés Maria kávé tökéletes egyensúlyával és kellemes édességével tűnik ki, amelyet az érett trópusi gyümölcsök íze egészít ki.
Aguatemalai Trés Maria kávé tökéletes egyensúlyával és kellemes édességével tűnik ki, amelyet az érett trópusi gyümölcsök íze egészít ki.
A kivételesen alacsony savtartalom és a csokoládé íze találkozik a brazil Fazenda Rainforest kávéban, amelyet megvásárolhat, hogy támogassa a kávétermesztés ökológiai és társadalmilag barátságos módját.
A kivételesen alacsony savtartalom és a csokoládé íze találkozik a brazil Fazenda Rainforest kávéban, amelyet megvásárolhat, hogy támogassa a kávétermesztés ökológiai és társadalmilag barátságos módját.
Etiópia az etiópiai Kaffa tartomány után adta nevét a kávénak, így nem meglepő, hogy a világ legjobb kávéi közül néhányat ott termesztik.
Etiópia az etiópiai Kaffa tartomány után adta nevét a kávénak, így nem meglepő, hogy a világ legjobb kávéi közül néhányat ott termesztik.
Közép- és Dél-Amerikából származó 5 fajta arabica egyedülálló keveréke, amelyet minőségi robusta egészít ki ,hogy egy ízben, erőben és minőségi krémekben gazdageszpresszót hozzon létre.
Közép- és Dél-Amerikából származó 5 fajta arabica egyedülálló keveréke, amelyet minőségi robusta egészít ki ,hogy egy ízben, erőben és minőségi krémekben gazdageszpresszót hozzon létre.
Cuba Lavado, arabica kávébabok
Guatemala Trés Maria, arabica kávébabok
Brazília Fazenda Rainforest, Arabica kávébabok
Etiópia Sidamo, Arabica kávébabok
Pura Vida eszpresszó keverék, kávébabok
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16106485/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810019303435?via%3Dihub