A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Azt, hogy a kávé ösztönzi a kreatív gondolkodást, bizonyítja az a sokféle kávéital, amely ma világszerte kapható a kávézókban. Mindegyiknek megvan a maga története, a maga személye, a maga ötlete...

Mi a ristretto története?

Tudjuk, hogy a kávéitalok között az egyik legfiatalabb. A ristretto boomja az 1980-as években jött. És talán köze van ahhoz is, hogy az idők általában véve elkezdtek felgyorsulni. Ki ne szeretne egy olyan kávét, ami gyorsan elkészül és gyorsan megissza?

Azt az embert, aki a nevét a ristrettóhoz kötötte, David Schomert emlegetik a leggyakrabban. Annak idején egy Espresso Vivace nevű kávézó tulajdonosa volt az Egyesült Államokban, Seattle-ben. Ahogy ő és kedvence állította, a kávénak sűrűnek kell lennie, mint a méz, és egyetlen kortyba kell beleférnie. 

Ezt csak a klasszikus eszpresszó módosításával tudta elérni. Így a ristretto megtartja az eredeti kávéadagot, de a víz eltűnik belőle. És paradox módon a koffein is. 

Hová tűnt a koffein a ristrettóban?

A legtöbb ember azt hiszi, hogy ha egy adag kávéhoz kevesebb vizet használunk fel, akkor az így kapott italnak elkerülhetetlenül több koffeint kell tartalmaznia. Elvégre koncentráltabb! És az íze is annak fog tűnni. De a ristretto gazdag íze elsősorban az illóolajok magasabb koncentrációjából ered.

A koffeintartalom alacsonyabb az eszpresszóhoz képest. Mennyisége az őrlési módszertől és a kávé fajtájától függ, de a gyorsabb elkészítés miatt a koffeinnek egyszerűen nincs ideje megfelelő mennyiségben felszabadulni a keletkező kávéban. 

A risztrettó nem bocsátja meg

...legalábbis, ha a kávé kiválasztásáról van szó. Az elkészítési módja miatt abszolút nincs esély arra, hogy elfedd az aromában vagy az ízben mutatkozó hibákat. 

Az őrlés durvaságát illetően a szakértők szerint a kávét finomabbra kell őrölni.

Az klórozott vizet semmiképpen ne használja a kávéfőzéshez, mivel az jelentősen befolyásolja a kapott ital ízét. 

Amikor pedig a pörkölési fokozatról van szó, az észak-olaszországiak egyértelműen a közepes pörkölést ajánlják, míg a déliek a sötét pörkölés mellett teszik le a voksukat, amely jól megőrzi a csokoládé ízét. Majd meglátja, melyik felé hajlik.

Mi a különbség az eszpresszó és a ristretto között

Azért, hogy tiszta képet kaphass, készítettünk neked egy táblázatot.

Espresso

Ristretto

Egy adag kávé

8-12 g

8-12 g

Víz mennyisége

30 ml

15-20 ml

Elkészítési idő

25-30 másodperc

15-17 másodperc

Koffein adag

50-70 mg

25-30 mg

Aki tehát egy kis, ízgazdag kávéra vágyik, de tart a túlzott koffeintől, az ideális ristretto fogyasztó.

Ne keressünk kanalat és cukrot a ristrettóban

Ha ristrettót rendelsz egy kávézóban, és egy aprócska csésze kávét kapsz kanál és cukor nélkül, az nem azért van, mert a kiszolgáló elfelejtett valamit. Ez azért van, mert ezt a kávét édesítetlenül és keverés nélkül isszák, és a szakértők szerint csak étkezés után. És ideális esetben előtte sima vizet iszol, hogy a espresso ristretto ízét teljes mértékben kiélvezhesd.