A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Van értelme kombinálni két szuperélelmiszert? És a kávé és a gyógygomba egyáltalán összeillenek?

Amint a cím is sugallja, a gyógygombák lesznek játékban. Tehát senki nem kéri, hogy áztassunk gombát eszpresszóba. A kávéhoz hasonlóan a szárított reishi gombát is finomra őrlik, és általában alig érezni az italban az ízét. A leghíresebb talán a kávé és a reishi gomba (Ganoderma lucidum) kombinációja.

Ismerd meg a reishit

A kávéról már sokat írtunk itt, de mielőtt összebarátkoznánk egy gyógygombával, érdemes megismerni egy kicsit ezt a szokatlan kiegészítőt is. 

  • fokozza az immunitást;
  • a szervezetnek úgynevezett adaptogén hatása van, azaz erősíti a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét;
  • erős antioxidánsként működik, gyulladáscsökkentő hatással, még úgynevezett öregedésgátló hatásról is beszélnek;
  • késlelteti a fáradtság kialakulását;
  • jótékony hatással van a szív- és érrendszerre és a vércukorszintre;
  • gátolja a szorongásos állapotokat és javítja a depresszióban szenvedő betegek állapotát.

Hogyan kombináljuk a reishi-t a kávéval

Először is, a szárított reishi gombát finom porrá kell őrölni. Ezt aztán összekeverjük az őrölt kávéval. Az így kapott reishi kávét vagy instant formában, vagy őrölve, vagy speciális kávékapszulaként vásárolhatja meg. 

Mit nyújt a reishi kávé?

A kávé és a szárított gomba keveréke miatt valószínűleg elég egyértelmű, hogy alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik. Ez örvendetes tulajdonság lehet a koffeinérzékenységgel küzdő fogyasztók számára. Emellett a reishi számos értékes tápanyagot biztosít nagyon érdekes hatásokkal, amelyeket fentebb már említettünk.

Vannak-e olyan mellékhatások, amelyek miatt aggódni kell?

Az ilyen típusú kávé általában nagyon jól tolerálható. Az érzékenyebb egyének azonban reagálhatnak a reishi adalékra - leggyakrabban gyomorpanaszokkal, szájszárazsággal vagy kiütéssel.

A reishi nagy dózisban a véralvadás csökkenését és ezzel együtt vérzésveszélyt okozhat. Ezért ajánlatos a tervezett műtét előtt legalább két héttel abbahagyni az e gombát tartalmazó étrend-kiegészítőket és kávét (ha nagy mennyiségben fogyasztják).

Vérhígítókkal együtt sem tanácsos szedni. Néhány cukorbetegség elleni gyógyszerrel kombinálva is megfigyeltek kedvezőtlen kölcsönhatásokat. A reishi valójában csökkenti a vércukorszintet, így antidiabetikus gyógyszerekkel kombinálva túlságosan drámai csökkenéshez vezethet. Ami a biztonságos napi adagot illeti, általában napi 1400-5000 mg-ot szoktak megadni több adagban bevéve. 

Ha kávéban tervezi a reishi fogyasztását, mindig figyeljen a címke információira. Tudakolja meg, hogy a reishi hány százalékban van benne (általában 2%), és egyes esetekben a gyártó a reishiben lévő poliszacharidok mennyiségére vonatkozó információt is hozzáadja.

Még a reishiben lévő poliszacharidok mennyiségére vonatkozó információt is.

Mindenhol megtalálod a reishi-kivonat tartalmát is egy adott csomag kávéban, beleértve az ajánlott adagolást is. A táplálékkiegészítőkhöz képest a reishi adagja a kávéban általában jelentősen alacsonyabb. Ez aztán a lehetséges kockázatok csökkenésével, ugyanakkor a kívánt hatásokkal jár. 

Ha szeretné egy kicsit jobban megismerni a reishit, akkor a kávé minden bizonnyal érdekes útikalauz ezen az úton. 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777013/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25686270/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14756912/