A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Mire kell figyelni és milyen paraméterek alapján válasszon olyan zöld teát, amely jó ízű és az egészségére is jótékony hatással van?

Besétálni egy teaboltba, és azt mondani, hogy zöld teát szeretnél venni, amikor megkérdezik, hogy mi a preferenciád, ugyanaz, mintha azt mondanád, hogy autót szeretnél venni egy autókereskedésben. A "MI" kérdést kell feltenni!

Még a zöld tea esetében sem könnyű. Egy hagyományos üzletben a képzett személyzet végigvezeti Önt a választékon, DE ha online vásárol egy webáruházban, tudnia kell, hogy mit keressen.

Nem a különböző fajtákról akarunk kiképezni, az már a következő szint. Most elmagyarázzuk a minőségi zöld tea kiválasztásának legegyszerűbb alapvetéseit.

Zöldnek kell lennie

Ha zöld, akkor tényleg zöld! Ez a fajta tea nem megy át fermentációs folyamaton, mint például a fekete tea, ami azt jelenti, hogy a szárított zöld tealeveleknek valóban zöldnek kell lenniük.

Az igaz, hogy ha minőségi zöld teát főzünk, világos zöldes-olíva színű folyadék keletkezik. És a lefőzött levelek visszanyerik jellegzetes zöld színüket. Rossz minőségű tea esetén a levelek gőzölés után barnák vagy akár feketék lesznek.

Figyeljen az eredetére

A minőségi tea eladójának garantálnia kell árujának eredetét. Információval kell rendelkeznie a származási országról, valamint arról, hogy a tea a organikus gazdálkodás elvei szerint termesztették-e. Általában találkozni fog a "biogazdálkodással termesztett tea" felirattal. Higgye el, egyáltalán nem haszontalan tudni, honnan származik a teája, és milyen körülmények között termesztették.

KEDVEZŐEN SZIMPETIKUS ÉS BIZTOSAN TELJES LEVELEK

Ha igazán jól akarja érezni magát, és az ital minden elérhető egészségügyi előnyét is élvezni szeretné, előnyben részesítse a szárított egész levelekből készült teát. Akkor élvezheti a megfelelő ízt, a mámorító aromát és az összes értékes tápanyag optimális tartalmát.

Ne keresse a minőséget az olcsó zacskós teában, a tealeveleket összetörik, és a zacskók gyakran tele vannak lényegében "teaporral" - a legjobb minőségű teák gyártásából származó hulladékkal.

Ne tévesszen meg, hogy még az így elkészített tea is meglepően gazdag színű lesz. Mindenesetre hiányozni fog belőle a jellegzetes aroma és íz, mert nem tartalmaz elegendő mennyiséget az ezekért a tulajdonságokért felelős illóolajokból.

Kétségtelenül lehet minőségi zacskós teákat vásárolni, bár ezek kétségtelenül soha nem érik el egy prémium minőségű főzött tea minőségét.

HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS

Az ökölszabály az, hogy a teát a feldolgozástól számított 12 hónapon belül el kell fogyasztani. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem könnyű utolérni a tealevelek feldolgozási dátumát. A csomagoláson az olvasható, hogy mikor csomagolták a teát, nem pedig az, hogy a termelő mikor dolgozta fel. A tealevelek pedig gyakran hosszú utat tesznek meg + többször gazdát cserélnek, mielőtt az üzletek vagy webáruházak polcaira kerülnek.

MIT TARTALMAZ A ZÖLD TEA

Most, hogy tudod, mire figyelj, amikor zöld teát választasz, elmondjuk, mit tartalmaz egy ilyen minőségi tea...

POLYPHENOLOK

Természetes anyagok, amelyeknek jellegzetes ízét köszönheti. Minél több polifenolt tartalmaz egy adott teafajta, annál több keserűséget és jellegzetes fanyarságot érezhetünk fogyasztásakor.

KATECHINEK ÉS EGYÉB ANTIOXIDÁNSOK

Ez a csoportba tartozik a sokszor rosszalló EGCG (epigallokatechin-gallát), egy nagyon erős antioxidáns, amely megvéd minket a szabad gyökök negatív hatásaitól. Ezek tehát olyan anyagok, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az egészségünkre.

ENZIMÁK

A zöld teában található enzimek nem zavarják a kapott ital ízét. Mindenesetre felelősek a leszedett tealevél színének megváltozásáért. Ők azok, amelyek a mélyzöld szín barnássá válását okozzák.

AMINOXILINOK

Meglepőnek tűnhet, de a zöld tea valójában aminosavakat tartalmaz. A legnagyobb képviseletet itt a teanin jelenti, amely a növényvilágban egyáltalán nem elterjedt. A teán kívül az Ilex Guayusa fa levelében és egy gombafajban is megtalálható. Mindenesetre a teanin áll a zöld tea pszichére gyakorolt pozitív hatásai mögött. Ellazulást idéz elő, és elnyomja a stresszt.

SUPER GONDOLATOK

A teával kapcsolatban nem sokat beszélnek róluk. Pedig olyan anyagokról van szó, amelyek jelentősen befolyásolják az ital aromáját. Attól függően, hogy milyen illóanyagokat tartalmaz egy adott zöldteafajta, élvezhetjük a gyógynövényes vagy fás aromákat, virágos aromákat stb.

Kávé

A zöld tea szerves részét képezi, bár sok fogyasztó ezt nem veszi észre. Természetesen a tea típusától függ. Egyes fajták kevesebb koffeint tartalmaznak (például a Kukicha), míg mások (a Gyokura vagy a matcha) többet kínálnak az élénkítőszerből. Egyébként minél fiatalabb a tealevél, amikor leszedik, annál több koffeint tartalmaz. Ennek oka van, mivel a fiatal hajtásokban lévő koffein védi a növényt a rovaroktól. Az idősebb, keményebb leveleknek már nincs szükségük erre a védelemre.

HOGY VÁLTOZIK AZ ÖSSZETÉTEL A FORRÓ VÍZBEFEJTÉS UTÁN

A hűvösebb (vagy hideg) vízben történő főzéssel csökkenthető a kapott ital koffeintartalma. Ennek oka, hogy a magasabb hőmérsékleten több koffein szabadul fel a vízben. Ahogy a kesernyés ízért felelős katechinek is. A kevesebb koffeint tartalmazó, kevésbé keserű zöld tea tehát hűvösebb vízben való áztatást igényel, és fordítva.

A zöld teáról mindenképpen érdemes tudni, mert akkor világos elképzelésed lesz arról, hogy melyiket válaszd, és hogyan készítsd el.