A darált kávé még azután is hasznát veszi, hogy kedvenc koffeines italának elkészítéséhez szolgált. Például trágyázhat vele bizonyos növényfajtákat.
A kávé mint hatékony trágya és kártevőirtó
Nem csak ti, környezettudatos emberek, hanem a lelkes termesztők is kétségkívül örömmel fogadják az információt, hogy a logr nem a szemétbe való. A kávéban lévő legfontosabb ásványi anyagok közül néhány megmarad és célt szolgálhat, még akkor is, ha a kávé készítésének fő funkciója már teljesült. A logroban nitrogént, kalciumot, káliumot, vasat, krómot, foszfort és magnéziumot talál, olyan anyagokat, amelyek bizonyos növénytípusok jó növekedését segítik.
A kávé mint műtrágya jelenleg elősegíti a talajban lévő, a talajt szennyező nehézfémek eltávolítását.
Mely növényfajok részesülnek a kávé logr előnyeiből
Mivel az őrölt kávé pH-ja enyhén savas, a logr alkalmas a savasabb környezetet kedvelő növények trágyázására.
A kertben tehát habozás nélkül használd a logr-t:
-
Boxwood;
-
hortensia;
-
azaleas;
-
rhododendronok;
-
capradines;
-
heather;
-
rózsák;
-
paradicsom;
-
Eper;
-
fű.
Trágyázzon vagy közvetlenül a növényekre szórt rönkkel (frissen is használható), vagy a kávéőrleményt egy kancsóban vízzel összekeverve, mint egy felső trágya. Ha az előbbi mellett dönt, keverje a lúgot földdel, vagy fedje le egy réteg mulccsal, hogy a szél ne fújja el.
A szobanövények közül hálásak lesznek a kávézaccért:
-
orchideák - ez virágzásra ösztönzi őket;
-
tulfoil;
-
burgonya;
-
Tojásfű;
-
Karácsonyi kaktusz;
-
philodendron;
-
goldenrod;
-
Afrikai ibolya.
A nyugalmi állapotban lévő növények esetében A trágyázást csak a vegetációs időszakban végezze, a telet kihagyva. Az öntözés (egy negyedliteres üveg száraz loger 10 liter vízzel keverve) hetente vagy kéthetente egyszer ideális. Nem jó ötlet a lúgot közvetlenül a szobanövényekre szórni, mivel a lakásban élő rovarokat, például az ecetes bogarakat vonzhatja.
Mely növények nem szeretik a kávét
Ezek főként lúgos talajon termő fajok, azaz a majoránna, az oregánó vagy a kakukkfű, valamint a zsigeri növények, a yucca, a szukkulensek és az oleander.
Ez a természetes műtrágya nem alkalmas olyan talajra sem, amelybe magokat vet vagy kis palántákat ültet. A koffein gátolja a növekedésüket. Ne feledje tehát, hogy ahogy a kávé nem alkalmas a gyermekek számára, úgy a fiatal, fejlődő növények számára sem.
Kit megijeszt egy kávénapló:
-
Az afidák - segít, ha kávézaccot teszünk a veszélyeztetett növények alá, ugyanúgy, ahogyan a...
-
hangyák;
-
csigák - de ne várjunk csodát, a kávézaccnak nem lesz 100%-os hatása, az ellenállóbb (és éhesebb) egyedek nem fognak elriadni;
-
Lepkék - ha a növény leveleit rágcsálják, szórófejes flakonban vízben feloldott lúgot használjunk.
Logr a komposztban
Egy dolog biztos - a kávézacc nem való a szemétbe, otthon és a kertben is felhasználható, és ha nem akarjuk közvetlenül a növények trágyázására vagy a kártevők elleni küzdelemre használni, akkor a komposzt értékes összetevőjeként szolgál.
Gyakori kérdések a kávéval és a műtrágyával kapcsolatban:
1. kérdés: Milyen előnyei vannak a kávé trágyaként való használatának?
Válasz: A kávé nagy mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez és egészségéhez. A kávé műtrágyaként való használata emellett hozzájárul a szerves anyagok újrahasznosításához és csökkenti a hulladék mennyiségét.
Kérdés 2: Milyen hátrányai vannak a kávé műtrágyaként való használatának?
Válasz: Ha a kávét túl gyakran használják, túl sok nitrogén halmozódhat fel a talajban, ami egyensúlyhiányhoz vezethet a talaj ökoszisztémájában. Emellett óvatosan kell használni, hogy elkerüljük a talaj túl magas pH-értékét.
3. kérdés: Milyen eljárást kell követni a kávé trágyaként való használatához?
Válasz: A kávét leggyakrabban komposztáló anyagként használják, ahol más szerves anyagokkal keverik össze, és hagyják lebomlani. Használható közvetlenül mulcsozóanyagként is, vagy vízzel összekeverve folyékony műtrágyaként is.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
Aguatemalai Trés Maria kávé tökéletes egyensúlyával és kellemes édességével tűnik ki, amelyet az érett trópusi gyümölcsök íze egészít ki.
Aguatemalai Trés Maria kávé tökéletes egyensúlyával és kellemes édességével tűnik ki, amelyet az érett trópusi gyümölcsök íze egészít ki.
A kivételesen alacsony savtartalom és a csokoládé íze találkozik a brazil Fazenda Rainforest kávéban, amelyet megvásárolhat, hogy támogassa a kávétermesztés ökológiai és társadalmilag barátságos módját.
A kivételesen alacsony savtartalom és a csokoládé íze találkozik a brazil Fazenda Rainforest kávéban, amelyet megvásárolhat, hogy támogassa a kávétermesztés ökológiai és társadalmilag barátságos módját.
Etiópia az etiópiai Kaffa tartomány után adta nevét a kávénak, így nem meglepő, hogy a világ legjobb kávéi közül néhányat ott termesztik.
Etiópia az etiópiai Kaffa tartomány után adta nevét a kávénak, így nem meglepő, hogy a világ legjobb kávéi közül néhányat ott termesztik.
Közép- és Dél-Amerikából származó 5 fajta arabica egyedülálló keveréke, amelyet minőségi robusta egészít ki ,hogy egy ízben, erőben és minőségi krémekben gazdageszpresszót hozzon létre.
Közép- és Dél-Amerikából származó 5 fajta arabica egyedülálló keveréke, amelyet minőségi robusta egészít ki ,hogy egy ízben, erőben és minőségi krémekben gazdageszpresszót hozzon létre.
Cuba Lavado, arabica kávébabok
Guatemala Trés Maria, arabica kávébabok
Brazília Fazenda Rainforest, Arabica kávébabok
Etiópia Sidamo, Arabica kávébabok
Pura Vida eszpresszó keverék, kávébabok
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045301/