A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Mindannyian tudjuk, ki fedezte fel Amerikát. De azt nem mindenki tudja, hogy Amerika fedezte fel Americano.

Mikor hígította fel az első amerikai az eszpresszót

Amerika a kávékultúra szempontjából a filterkávé országa. És már több mint egy évszázada az is volt. Így az amerikai filmek meghonosították az éttermi jelenetet, ahol a pincérnő egy kanna kávéval körbejárja a vendégeket, és nagy bögrékbe tölti. És ez az a fajta kávé, amihez az amerikaiak generációk óta hozzászoktak. Így aztán senki sem lepődhet meg azon amerikai katonák meglepettségén, akiknek felszabadítóként a második világháború végén az olaszok felszolgálták szeretett eszpresszójukat.

Mára persze nem tudja senki, melyik katona volt az első, aki az eszpresszót a csészébe töltötte, és forró vízzel töltötte újra. De el lehet képzelni az olasz kiszolgálók megdöbbenését. A háború végének eufóriája kétségkívül segített, de mindenesetre a nagy csészékben felszolgált "vizezett eszpresszó" elterjedt, méghozzá Americano kávé néven.

Amerikának mint kontinensnek azonban elég sokáig kellett várnia erre a "saját" italra. Csak az 1990-es években jelent meg ez a kávé a Starbucks étlapján. 

Mennyi extra víz van egy americanóban?

  1. Azt már tudod, hogy egy americano akkor jön létre, ha a kész eszpresszót forró vízzel töltöd fel. Eredetileg ez 1:1 arányú, de találkozhatsz 1:2 vagy akár 1:4 arányú vízzel is. Ez végső soron a fogyasztó preferenciáitól függ.
  2. Elég fontos, hogy vizet adjon a már kész kávéhoz. Tehát nem főzöd a kávét több vízzel, mert akkor lungo lenne. Ráadásul a kávét a fogyasztó felhígítja. Tehát ha egy kávézóban rendelsz egy americanót, akkor egy nagyobb csészében kapsz egy eszpresszót és hozzá egy kanna forró vizet. Az így kapott ital természetesen viszonylag alacsony koffeintartalmú, ha 30ml eszpresszót hígítunk az így kapott 60-120ml italba, akkor 50-70mg koffein dózisra számíthatunk.
  3. Az kávéfajták tekintetében a szakértők azt tanácsolják, hogy az Americanót arabica (90%) és robusta (10%) keverékéből készítsük. Ez stabilabb és sűrűbb habot biztosít. 
  4. A pörkölési szint a közepestől a sötétig terjedhet, minél sötétebb kávét használ, annál keserűbb és kevésbé savas lesz a kapott ital. 
  5. Az őrlés ajánlott finom vagy közepes őrlésű. 

Most már senki sem fog egy Americanót felszolgálni, és hangsúlyozottan felhúzott szemöldökkel teszi egyértelművé - amint megragadja a teáskannát, és a csésze fölé billenti -, hogy "ez már nem kávé". 

A Café Americano azok számára van itt, akik nagy bögrében szeretik a kávéjukat, de nincs szükségük koffeinbombára.