Honnan származik a latte macchiato - egy másik eszpresszó alapú kávéital...
Ha egy érdekes történetet vársz a huszadik század elejéről, ezúttal valószínűleg csalódni fogsz. Ugyanis ennek a kávénak a története némileg rejtélybe burkolózik. A legtöbb kávétörténész megelégszik azzal, hogy a latte macchiato először az 1880-as években jelent meg Olaszországban, és lényegében nem volt más, mint egy "fordított macchiato".
Latte macchiato - eszpresszó a tejhab trónján
Az forró tejre öntött friss eszpresszóra épülő ital helyett tehát forró tej, tejhab, és csak ennek tetején ül - tényleg mint egy trónon - az elkészített eszpresszó. Az egész koronázást részletesebben is leírjuk...
Hogyan lesz az eszpresszóból latte macchiato
- Először is fel kell habosítani a tejet. Használj 1%-os vagy 2%-os zsírtartalmú tejet, ez biztosítja a megfelelő fehérje-zsír arányt a jó krémes habhoz.
- Nagyon sok eszpresszógép fel van szerelve tejfúvókával, vagy használhat egy speciális tejhabosítót.
- Töltse a felhabosított tejet egy speciális latte macchiato pohárba.
- Most készítse el az eszpresszót, és óvatosan öntse a tejre.
Az ilyen arányú tejjel készült kávéital előnye, hogy a koffein miatt nem emelkedik meg gyorsan a vérnyomás. Ráadásul a tej értékes tápanyagok forrása, legyen szó fehérjéről vagy kalciumról.
Aki valamilyen okból (például laktózérzékenység miatt) nem tud hagyományos tejből latte macchiatót készíteni, annak lehetősége van az Alpro kiváló minőségű tejalternatíváinak használatára.
Mi a különbség a latte macchiato és a cafe latte között?
Nem sokan semmilyen módon nem különböztetik meg ezeket a kávéitalokat, de ha az elkészítési folyamatot nézzük, van egy lényeges különbség. A latte úgy készül, hogy az eszpresszóhoz habosított tejet adunk. A latte macchiato esetében az eszpresszót a felhabosított tejhez adod.
Mi általában örülünk, ha felhőtlen az ég, de biztos, hogy rengeteg alkalmat találsz arra, hogy az eszpresszót tejfelhőre telepítsd, és élvezd a latte macchiatót.
Brazília világelső a rendkívül jó minőségű kávébabok termelésében és exportjában. A legismertebb és legnépszerűbb a 100% Arabica Brazil Santos.
Brazília világelső a rendkívül jó minőségű kávébabok termelésében és exportjában. A legismertebb és legnépszerűbb a 100% Arabica Brazil Santos.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
A délkelet-kubai hegyekből származó Lavado kávé meglepetést okoz majd Önnek szinte nulla savtartalom és az étcsokoládé és a karamell jellegzetes ízével.
Szereti a cappuccinót vagy a caffé latte-t? Készítse el otthon az olasz G.A.T. cég kézi tejhabverője segítségével, amelynek kapacitása 600 ml.
Szereti a cappuccinót vagy a caffé latte-t? Készítse el otthon az olasz G.A.T. cég kézi tejhabverője segítségével, amelynek kapacitása 600 ml.
AGAGGIA Magenta Plus egy Olaszországban tervezett és gyártott automata kávégép beépített darálóval. Akár 5 féle italt is készíthet.
AGAGGIA Magenta Plus egy Olaszországban tervezett és gyártott automata kávégép beépített darálóval. Akár 5 féle italt is készíthet.
Brazília Santos, Arabica kávébab
Cuba Lavado, arabica kávébabok
Tejhabosító G.A.T. Fantasia
GAGGIA Magenta Plus automata kávéfőző gép