A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Tudjuk, hogy a máj a legnagyobb belső szerv, a túlzott alkohol árt neki, a máriatövis pedig jót tesz. De hogyan működik ez az anyagcsere-folyamatok központja a rendszeres kávéfogyasztás mellett?

Nagyszerű híreink vannak az Ön számára...

A legújabb kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakul ki májbetegség. A szóban forgó vizsgálatban összesen 14 208, 45 és 64 év közötti ember vett részt, és 26 éven át tartott.

A következtetésük egyértelmű volt: azoknál az embereknél, akik naponta három vagy több csésze kávét isznak, 21%-kal kisebb a kockázata annak, hogy májbetegséggel kerülnek kórházba.

A májra gyakorolt jótékony hatás nem jelent gyógyító hatást

Amint azt azonban sok szakértő joggal állítja, a tanulmányok eredményeit nem lehet úgy értelmezni, hogy a kávéfogyasztás segít a májbetegségek gyógyításában. Valójában nem csodaszer, hanem jótékony megelőző szer. Sőt, a kávé jótékony hatásai nem korlátozódnak a májra. A kávé bizonyos kardiológiai, neurológiai vagy anyagcsere-betegségektől is megvédhet minket. De térjünk vissza a májhoz.

Milyen bizonyítékokat mondanak a kutatások a kávéfogyasztással kapcsolatban?

  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rendszeres kávéfogyasztás a májrák megelőzésére is szolgálhat. Több mint ezer tanulmány dokumentálta e veszélyes betegség csökkent kockázatát.

  • Néhány beteg esetében a kávéfogyasztás bizonyítottan lassítja a májbetegség előrehaladását.

  • A kávé csökkenti a fibrózis és a májzsugor kockázatát is.

  • Ezeket a jótékony hatásokat mind a filterkávé, mind az eszpresszó vagy instant kávé esetében kimutatták.

Akkor tudjuk, hogy a kávé jót tesz a májnak. De nem szabad terápiának tekinteni, hogy "elfedje" a túlzott alkoholfogyasztást vagy az egészségtelen étrendet. A megfelelően működő májnak mindenekelőtt egészséges életmódra, kiegyensúlyozott táplálkozásra, megfelelő ivásra és rendszeres testmozgásra van szüksége az optimális testsúly fenntartásához. Ha egy csésze kávét adsz hozzá, az csak jót tesz.

Források:

https://assets-global.website-files.com/61278f4a0fe77893a00f1f11/613ded54ee7de444aea87a5a_Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/