A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Egy lungót kérek...

Vannak idők és emberek, akik szeretik sokáig ízlelgetni a kávéjukat. És nekik természetesen egy kis eszpresszó nem lehet elég. 

Ha komolyan veszik a kávéjuk ízét és erősségét, akkor még az Americano - forró víz hozzáadása a kész eszpresszóhoz - sem elégíti ki őket. Az ideális megoldás számukra tehát az úgynevezett lungo. Szó szerinti fordításban "meghosszabbított eszpresszó". 

Szent(kávé)szentháromság

Ha egy kávérajongónak fel kellene sorolnia a három alapvető kávéitalt, biztosan az eszpresszóval kezdené, és a következő két helyen a lungót és a ristrettót említené. Ha az eszpresszót tekintjük a kávékultúra alapjának, akkor a ristretto lenne a család kisebb és gyengébb tagja, míg a lungo a nagyobb és erősebb. 

A lungo kávé elkészítése

A hagyományos eszpresszó elkészítéséhez ugyanannyi kávét, de kétszer annyi vizet használsz (50-70 ml), és így több időre (45-60 másodperc) is szükséged lesz, amíg a gép elkészíti az italt. Az eredmény egy erősebb és ízletesebb kávé lesz, amelyet egy nagyobb csészében tálalnak. Számítson átlagosan 70-100 mg koffeintartalomra. A klasszikus lungót tej és tejszín nélkül szolgálják fel.  

A részletek, amelyek döntenek

A lungóhoz alkalmas kávé kiválasztásakor mindenképpen arabica kávét keressünk. A robusta nem alkalmas ehhez a fajta italhoz.

Az pörkölési fokot illetően érdemes figyelembe venni az elkészítési időt, és a közepes pörköléshez nyúlni. A sötét inkább olyan kávéitalokhoz alkalmas, ahol az úgynevezett extrakciós idő (azaz az az idő, amikor a forró víz nyomás alatt átfolyik az őrölt kávén) nem haladja meg a 30 másodpercet. Ha mégis sötét kávét szeretne kipróbálni, csökkentse a víz hőmérsékletét az eredeti kb. 92 °C-ról 88-90 °C-ra.

Az őrlés durvaságát ajánlott közepes vagy finomra állítani.

És még egy utolsó tanács...NE VIGYÁZZA A KÁVÉRA AZ IDŐT - KÉSZÍTSE - csak elég hosszúra ahhoz, hogy a nagyszerű espresso lungo legyen.