A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

A cukorbetegeket egy sor diétás előírás köti. Tartalmazzák a kávéfogyasztást is? Nézzük meg együtt, hogyan befolyásolhatja egy népszerű ital a cukorbetegség nevű diagnózist.

KÁVÉ ÉS CUKOR KOOPERÁTIVÁK VAGY GYULLADÁSGátlók?

A Cseh Köztársaságban közel egymillió cukorbeteg él. Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy népességünk több mint fele naponta két vagy több csésze kávét iszik. Bár a felmérések nem vizsgálják, hogy hányan tartoznak mindkét csoportba, biztosan nem kevesen vannak.

Mivel a betegség természete a glükóz-anyagcsere és az inzulintermelés zavarán alapul (esetleg inzulinrezisztencia is szerepet játszik), felmerül a kérdés.

Hogyan befolyásolja a kávé a glükóz- és inzulinszintet?

Egy 2004-es tanulmánynak köszönhetően tudjuk, hogy amikor II. típusú cukorbetegek étkezés előtt koffeintablettát kaptak, az étkezés utáni glükózszintjük jelentősen megemelkedett. Ezzel egyidejűleg az inzulinrezisztencia tüneteit is figyelemmel kísérték.

A szakértők ma úgy vélik, hogy a genetika szerepet játszik ebben a tekintetben. A génjeink kódolják, hogy a szervezetünk hogyan dolgozza fel a koffeint, és hogy ezzel egyidejűleg a vércukorszintre is hatással van-e. A koffeint lassabban metabolizáló emberek vércukorszintje magasabb, mint azoké, akiknek a szervezete gyorsabb ütemben dolgozza fel a koffeint.

Viszonylag fontos információ persze, hogy az eredeti vizsgálatban az alanyok koffeintablettát kaptak, azaz nem ittak kávét. A kávé pedig nemcsak koffeinforrás, hanem számos értékes, jótékony hatású anyagot is tartalmaz.

Noha tehát a kávé mint koffeinforrás ronthatja az inzulinérzékenységet, ami nyilvánvalóan nem kívánatos a cukorbetegeknél, az ital magnéziumot, krómot és polifenolokat is tartalmaz - olyan anyagokat, amelyek javítják az inzulinérzékenységet, így ellensúlyozhatják a koffein e tekintetben kifejtett hatását.

Ki értetlenkedik a kérdéseken?

Hogyan emelheti a koffein a vércukorszintet?

Ezekre szívesen válaszolunk. A koffein, mint erős stimuláns, elősegíti az adrenalin kiválasztását, amely jelzi a májnak, hogy szabadítsa fel a tárolt glükózt. Ez az elv áll a kávéfogyasztás után érzett energiahullám mögött. Az a tény azonban, hogy további cukor kerül a vérbe, nem kívánatos lehet egy cukorbeteg számára.

Biztonságos koffeinadagok cukorbetegség esetén?

Nincsenek általános ajánlások. Az az adag, amelyet az egyik cukorbeteg jól bír, egy másik cukorbeteg számára kockázatos lehet. Ráadásul figyelembe kell vennie, hogy a koffein nem csak a kávéban van, hanem más italokban vagy akár ételekben is elrejtve. A cukorbetegeknek tehát nemcsak a cukortartalomra, hanem a koffein jelenlétére is figyelniük kell a címkék olvasásakor.

Vigyázzon, mit tesz a kávéjába

Mivel kevesen isszák a kávét csak feketén, cukor és tej nélkül, arra is figyelni kell, hogy milyen adalékanyagokkal ízesítjük a kávét. A cukorbetegek számára természetesen nem kívánatos a kávé hagyományos cukorral való édesítése. Így a mesterséges édesítőszereket kínálnák, de például a szukralóz esetében az utóbbi években sok szó esett arról, hogy ez is károsan befolyásolhatja a vércukorszintet. Ami a tejet illeti, kis mennyiségben általában nem ártalmas, de nem szabad túlzásba vinni.

A hatékony megelőzés nem azonos a hatékony kezeléssel

Kutatások alapján tudjuk, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban már diagnosztizálták Önnél a cukorbetegséget, a kávéfogyasztás csökkentheti az inzulinérzékenységet, azaz a szervezet inzulinra való reakcióképességét. És ez már riasztó hatás egy cukorbetegnél.

Vannak azonban olyan betegek, akik nem reagálnak ilyen módon a kávéra vagy a koffeinre, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a cukorbetegeknek le kell mondaniuk a kávéról. Ehelyett minden betegnek meg kell beszélnie orvosával kedvenc italának fogyasztását.

Források:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Az%20ezek%20művi%20édesítőszerek%20elnyelése,%20aktivitás%20a%20insulin%20rezisztencia%20 miatt .