A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása

Tudja, ki a népszerű flat white kávé atyja? És mi a története ennek a manapság keresett kávéitalnak?

A flat white néven ismert ital gyökereinek felkutatásához az őseredetiekhez kell visszamennünk a múlt század második feléig. 1985-öt írtunk, amikor egy sydney-i kávézó tulajdonosa észrevette, hogy a cappuccino népszerűsége lassan hanyatlik. Vásárlói egyre inkább visszatértek a hagyományos eszpresszóhoz. Így Alan Preston Moors Espresso Barjában egy kifejezetten nekik szánt kávét kezdett el kínálni, amelyet flat white-nak nevezett el. 

Az egyszerűség hatalom

Mi az a flat white? Amikor két eszpresszó és a felvert tej találkozik, megszületik a flat white. Egyes források Új-Zélandot említik származási országként, de ma már nehéz lenne lenyomozni a vonatkozó történelmi forrásokat. Végső soron nem is annyira az számít, hogy honnan származik a flat white, hanem az, hogy az íze és a különleges tulajdonságai megfelelnek-e az elvárásainknak. 

Mit kell tudni az elkészítéséhez?

  • A siker kulcsa az prémiumkávé kiválasztása az eszpresszó készítésénél, inspirálódjon kínálatunkból. 
  • Segítünk továbbá a a kávégép kiválasztásában, hogy a legjobb eszpresszót készíthesse. 
  • A tej teljes tejet használjon; akik a növényi tejet részesítik előnyben, természetesen a szója-, zab- vagy egyéb tejhez is nyúlhatnak. A kávéhoz a legjobb minőségű tejalternatívákat vásárolhatja meg.  
  • Aki latte art-ban gondolkodik, annak mindenképpen egy minőségi tejeskanna beszerzésével kell kezdenie. 

A flat white kávé receptje

  1. Készítsen két eszpresszót, amit öntsön egy csészébe vagy speciális pohárba.
  2. A tejet felverjük körülbelül 60°C-os hőmérsékletűre. Nem árt egy speciális hőmérő használata.
  3. Figyelted már, hogy a tapasztalt baristák hogyan csapkodják a pulton a felvert tejjel teli kancsót, majd egy kicsit megingatják? Feltétlenül tedd ezt te is. A tej sima, bársonyos lesz, és megszabadulsz a nem kívánt buborékoktól. 
  4. A tejet óvatosan öntse a kávéba.
  5. Ha merészelsz művészi lenni, kipróbálhatod az úgynevezett latte artot, és a tejből a kávéba öntve mindenféle formákat hozhatsz létre. 

Flat white vs. cappuccino összehasonlítás

A flatwhite és a cappuccino (kapucsínó) kávé közötti különbség elsősorban az elkészítésükhöz használt tej- és habrétegben rejlik. A flat white finom habbal dúsított tejjel kevert eszpresszóból áll, amely sima és bársonyos állagot ad neki. A cappuccino egy hagyományos olasz kávéital, amely eszpresszóból, forró tejből, majd egy vastag tejhabrétegből áll. A cappuccino tetején lévő habréteg általában kifejezettebb, mint a flat white esetében, és gyakran valamilyen kakaós vagy fahéjas mintázatot is tartalmaz. Míg a flatwhite finomabb és kevésbé intenzív ízt biztosít, a cappuccino erősebb kontrasztot nyújt a kávé és a tejhab között.

Flat white vs. latte összehasonlítás

A flat white és a latte két népszerű kávéitalfajta. A fő különbség a kávé, a tej és a tejhab aránya. A latte több tejet tartalmaz, ami miatt kevésbé intenzív, és nagyobb mennyiségű tejhab van a tetején. Így a latte-t gyakran nagyobb pohárban vagy csészében szolgálják fel, míg a flat white-ot általában kisebb, széles csészében.