A weboldalunk megfelelő működéséhez (adatvédelmi beállítások)

A hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy az egész webhely javításán dolgozzunk, hogy ne kelljen állandóan bejelentkeznie, a keresések megfelelően működjenek, a személyre szabás pedig azt jelenti, hogy nem kap hirdetéseket olyan dolgokról, amelyek nem érdeklik, és amelyeket még soha nem látott. Ehhez szükségünk van az Ön hozzájárulására a sütik feldolgozásához. 

A "Megértettem" gombra kattintva Ön beleegyezik abba, hogy engedélyezzük harmadik féltől származó elemző és hirdetési sütik használatát.

Az Ön adatait tisztelettel kezeljük. Ön bármikor visszavonhatja vagy megváltoztathatja hozzájárulását. Köszönöm!

Megértettem Személyre szabott
Kiválasztott sütik elfogadása
Kik a világ legnagyobb kávétermelői?

Kik a világ legnagyobb kávétermelői?

A világ hetven országában termelnek kávét. De nem mindegyikük adja el a kávéját a világpiacokon. Sok ország a kávébab termesztését és értékesítését tekinti gazdaságának legfőbb termékének, és a kávéeladásból származó bevételektől függ. Ötven ország saját földjén termeszt kávét, és exportálja azt a világ minden tájára. A legnagyobb kávétermelők pozíciói évek óta változatlanok. Kik a világ kávépiaci vezetői?

A kávékivitel évről évre növekszik

A kávé éves fogyasztása folyamatosan növekszik. A kávétermelő országok évente mintegy 6 millió tonna zöld kávébabot exportálnak világszerte, és ez a szám még mindig emelkedik. A világ kávépiacainak nagy részét azonban csak néhány nagy termelő látja el. A termelők között azonban nagy a verseny, különösen Dél-Amerikában és Afrikában, ami gyakran kávéháborúkhoz vezet.

A 10 legnagyobb kávéexportőr közé a következő országok tartoznak:

Brazília

Évente mintegy 2,6 millió tonna kávét termel és exportál, és ezzel a termeléssel világpiaci vezető szerepet tölt be a kávé alapanyagban. A kávétermelés nagy része arabica kávé.

Vietnam

Meglepő módon a második helyen Vietnam áll, amely csak néhány éve van jelen a világ kávépiacain. Évente körülbelül 1 millió tonna kávébabot exportál. Brazíliával ellentétben Vietnam elsősorban robusztát termel, és bár politikai és gazdasági tényezők befolyásolják a kávétermelést, Vietnam már jó ideje tartja a második helyet.

Kolumbia

A világ egyik legfinomabb kávéja Kolumbiából származik. A különböző tengerszint feletti magasságban fekvő termőterületek a kolumbiai kávénak meglehetősen változatos ízvilágot kölcsönöznek. Ráadásul Kolumbia több mint 200 éves tapasztalattal rendelkezik a kávétermesztésben. Az ország évente körülbelül 0,8 millió tonna zöldbabot termel.

Indonézia

Az Indonéziából származó kávé a világ legnagyobb ínyenceit is képes lenyűgözni. Az indonéz gazdák feltalálták a kávé feldolgozásának egyik legérdekesebb módszerét. A Kopi Luwak a világ egyik legdrágább kávéja, amelynek előállításához pálma cibetre van szükség. A kávécseresznyék áthaladnak az emésztőrendszerükön, majd a gazdák maguk szedik le a kávébabot. Évente Indonézia közel 0,7 millió tonna kávét exportál.

Etiópia

Az afrikai országok közül ez a legnagyobb kávéexportőr. Etiópia gazdaságát nagyban befolyásolja ennek az árucikknek a kereskedelme. Az ország évente 0,38 millió tonna kávébabot exportál. 

Honduras

Etiópia és Honduras évek óta versenyben van egymással a legjobb kávétermelők között az 5. helyért. A jelenlegi statisztikák szerint Honduras évente 0,35 millió tonna kávét exportál. A magasabb fekvés jobb ízt ad a kávénak, ami egyértelmű versenyelőnyre utal. Honduras különlegessége, hogy a gazdálkodó családok több generáció óta a kávéexportban tevékenykednek.

India

A leghíresebb kávétermelő régió Indiában Karnataka. India teljes termelésének közel 70%-a innen származik. A robusta dominál, de egyes gazdák arabicát is termesztenek, amely iránt világszerte nagy a kereslet. India évente 0,35 millió tonna kávét termel és exportál.

Uganda

Az ugandai gazdaságok érdekessége, hogy az arabica kávé mellett más növényeket is termesztenek a földeken.  Uganda 0,29 millió tonna kávét termel.

Mexikó

A helyi kávétermelés nagy részét a kis mexikói farmokról származó biokávébabok teszik ki. Ez a legmagasabb minőségű kávé. A Mexikóban termelt kávébabok legnagyobb részét az arabica babok teszik ki. Az organikus árnyékos termesztés és az alacsonyabb termesztési hőmérséklet egyedülálló ízt kölcsönöz neki. Mexikó évente 0,23 millió tonna kávét értékesít a világpiacokon.

Guatemala

Guatemala éves kávéexportja körülbelül 0,2 millió tonna. Guatemala, pontosabban Antigua régiója a legtöbbet hozza ki a vulkanikus talajból és a kiszámítható időjárásból. Kávébabjait a szakértők nagyra értékelik. A termelés túlnyomó többsége arabica.

A többi, a kávé árualapú statisztikába bekerülő ország évi 0,2 millió tonna alatt értékesíti a kávét. Összehasonlításképpen, Zambia, a listák legalsó helyén álló ország, évente 120 tonna kávébabot ad el.

Arabica vagy robusta, avagy ismerjük meg a főbb különbségeket

Minden faj más és más. Az arabica kicsit savanykásabb ízű és összességében nagyobb ízválasztékkal rendelkezik, a gyümölcsös ízektől az enyhén fás ízekig. kevesebb koffeint és több cukrot és zsírt tartalmaz. A fő különbség azonban a termesztési körülményekben rejlik. Az arabica kávécseresznyét 6 év után terem, és termesztése egyengébb éghajlatot igényel, hőmérséklet-ingadozások nélkül. A robusta már 3 év alatt betakarítható, és koffeintartalma 3-szor magasabb, mint az arabicáé. Így mindkét kávéfajta megtalálja rajongóit.