Jemenben a kávét hegyvidéki területeken termesztik 1600 és 2100 m közötti magasságban. Magas fennsíkokon és völgyekben. Jemen arról híres, hogy a világon elsőként itt termesztettek kávét szervezett formában. Miután a szufi szerzetesek a 15. században a régióba hozták. Innen exportálták a 16. században Al-Makha kikötőjéből, innen ered a ma világszerte ismert Mocha ital neve.
TERMELŐ - A kávét a magas hegyekben található kis teraszos farmokon termesztik, nagyon egyszerű módszerekkel. Minden kávét kézzel szednek, természetes szerves trágyával termesztik, és emelt ágyásokon vagy házak tetején szárítják. A mi tételünket a Mocha Millen keresztül vásárolnánk meg, amely a finom kávé egyik első jemeni exportőre. A Mocha Mill 2014-ben indult el a válogatott kávé útjára, amikor úgy döntött, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készít a válogatott kávé termesztéséről és exportjáról. Az első szüret után azonnal el tudták juttatni a kávét az Egyesült Államokba, hogy újrakóstolják és beárazzák. Ez segített nekik megérteni a minőséget, de a nem megfelelő feldolgozással járó kockázatokat is. Sajnos ugyanebben az évben (2014) polgárháború tört ki az országban, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy folytassák útjukat. Az évek során Jemen 6 különböző régiójában hoztak létre ellátási láncokat. Ez idő alatt, 2017-ben építettek egy szárazmalmot Samatban, ahol egy optikai babválogatóba és korszerű feldolgozó berendezésekbe is beruháznak, valamint raktárakat építettek a kísérleti kávék szárítására. 2021-ben mintegy 10 konténernyi válogatott kávét dolgoztak fel és exportáltak. Kávénk több kistermelő keverékéből származik, és a fajta főként Jaadi, egy jó termőképességéről ismert nagy fa.
FELDOLGOZÁS - A tételünkben található összes kávét kézzel szedtük és száraz módszerrel dolgoztuk fel. A kézi válogatás után a cseresznyét 6-12 napig szárították a házak tetején. Ezután a szanaai feldolgozóüzembe szállították őket, ahol újrakóstolták és minőség szerint osztályozták őket. A kávét ezután száraz malomban dolgozzák fel (a cseresznyéről meghámozva), majd optikai szortírozó berendezéssel válogatják és 30 kg-os zsákokba csomagolják.
VÁLTOZÁS - A helyi száraz éghajlaton és közvetlen napfényben termesztett fajták általában mélyebb csokoládé árnyalatúak. A száraz feldolgozás azonban hozzájárul a bor dinamikus savtartalmához, amely dimenziót és gyümölcsös jegyeket kölcsönöz a bornak. A jemeni fajtákat nem a régiójukról vagy a származási módjukról nevezték el. A legtöbb fa a nevét külső jellemzőinek megfigyelése alapján kapja. Ezek például az Udaini, Jufaini és Jaadi, Dawairi és Tufahi. Egyes fajták neve arabból fordítva azt jelenti: Crocus, Serious, Cyclic vagy My Apple.
Ország: Jemen
Régió.
Feldolgozóüzem: Mocha Mill, Szana'a
Magasság: 1700 - 2100 m tengerszint felettimagasságban
Fajta: Jaadi
Feldolgozás: Száraz
Ízprofil: szilva, kakaóbab, almastrudli