Megelőz számos kellemetlen és veszélyes betegséget, lassítja az öregedési folyamatot, elősegíti a zsírégetést, és jó szellemi és fizikai állapotban tart minket. Hogyan képes mindezt megtenni?

A zöld tea a legtöbb egészségügyi előnyét az epigallokatechin-gallát (EGCG) nevű anyagnak köszönheti, amely egy nagyon erős és hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással. Nekik köszönhetően még a Crohn-betegségben és más gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegeknél is több mint ígéretesnek tűnik a zöld tea fogyasztása. Az utóbbi időben gyakran emlegetik az EGCG azon képességét is, hogy a csontritkulás megelőzésében biztosítja a szükséges csontsűrűséget.

Az zöld tea hatásában azonban a kaffein is jelentős szerepet játszik, mind az anyagcsere, mind a pszichénk serkentőjeként. A kávéval ellentétben azonban a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, amelynek hatását az L-theanin is befolyásolja, amely aminosav relaxációt idéz elő, csökkenti a szorongást, de segít a koncentrációban is. Ezáltal az elméd nyugodt, de koncentrált marad - mi mást is kívánhatnál!

Tanulmányokkal alátámasztott hatások:

  • A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a 64% kognitív károsodás kockázatát középkorú és idősebb embereknél.
  • Rendszeres fizikai aktivitással kombinálva a zöld tea serkenti az anyagcsere hatékonyságát és elősegíti a zsírégetést.
  • A zöld tea fogyasztása csökkenti a Alzheimer-kórban szenvedő betegekre jellemző markerek szintjét, akik még nem szenvedtek jelentős kognitív károsodást.
  • A zöld teában található anyagok ellensúlyozhatnak számos, a szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőt.
  • Napi hét vagy több csésze zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a halálozás kockázatát akár 62%-kal, még a szívrohamot átélt emberek esetében is.

Közelítve: Aki zöld teát iszik, nagyobb eséllyel él tovább anélkül, hogy a minőségét kockára tenné.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7640442/

https://link.springer.com/article/10.1007/s11332-022-00955-8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475322002472

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7903984/