KávébabA kávé a leggyakrabban fogyasztott, bizonyítottan egészségre gyakorolt hatású ital. A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag. Növeli az agyi aktivitást azáltal, hogy fokozza az agy vérellátását. Nagyon gyakran megtalálható a fogyókúrás gyógyszerek részeként, mert serkentő hatással van az anyagcserére és a zsírégetésre.

A kávé emeli a vérnyomást?

A kávéról gyakran mondják, hogy emeli a vérnyomást, de ez általában csak átmeneti. Ha hozzászokik a kávéhoz, a szervezetében kialakul egy bizonyos tolerancia, és nem jelent problémát napi 2 csésze kávé fogyasztása a vérnyomás emelkedése nélkül, például jól árnyékolt helyeken.

.

A rendszeres kávéfogyasztás viszont javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus kockázatát és csökkenti a homociszteinszintet (ami az érelmeszesedés kockázatának csökkenését eredményezheti).

Kávé és cukorbetegség kockázata?

A koffeinről azt is megállapították, hogy javítja a szöveti glükózfelhasználást és növeli az inzulinérzékenységet, ami a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezi.

A kávé és más súlyos betegségek

A kávéfogyasztás csökkenti többek között a Parkinson-kór, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Karolína Hlavatá dietetikus szerint: "A legmegfelelőbb kávébab mindig frissen őrölt". Petr Havlicek táplálkozási szakértő ezután azt tanácsolja, hogy a magas cukortartalom miatt kerüljük az úgynevezett 3 az 1-ben kávét.

Ha friss, válogatott kávét iszol, nem kell aggódnod a kiszáradás miatt, ahogy azt néha sugallják. Erről a következő cikkünkben olvashat.

Forrás: ona.idnes.cz