Sokak számára meglepő lehet, hogy Honduras Közép-Amerika legnagyobb kávétermelője. A gyenge infrastruktúra és az alacsony árak miatt azonban gyakran az árukávétermeléssel hozták összefüggésbe. A gazdák éveken át még a határon keresztül is átcsempészték kávéjukat Guatemalába és El Salvadorba, ahol sokkal többet fizettek érte. Ez néhány évvel ezelőtt megváltozott, amikor a kormány elkezdett pénzt fektetni a termelők technikai felszereltségének javítását célzó programokba. Ennek a programnak (és néhány másnak) köszönhetően sokkal több termelő kezdte el közvetlenül értékesíteni a kávét Hondurasban. Ez növelte a megtermelt kávé minőségét, és következésképpen a válogatott kávé termelését is.
Második éve kínálunk Önnek természetes kávét a Copán régióból, amelyet Yolanda Urrea Arita állít elő.
TERMELŐ - Az El Triunfo gazdaság, ahonnan a Lempira mikrolottónk származik, a Copanban található Corquin Las Pacayas területén található. Yolanda a férjével és három fiukkal együtt vezeti a gazdaságot, akik mindannyian agronómusnak tanulnak. A gazdaságban főként a vörös catuai fajtát ültetik, amelyet Yolanda a kiváló termőképessége és jó íze miatt kedvel. Yolanda és Luis azonban két hektáron helyet találtak a Lempira fajtának, valamint az őshonos erdei és árnyas fáknak is. Yolanda úgy véli, hogy a kávé minőségének kulcsa a kávé és a környezet többi részének szinergiája. Yolanda és Luis számára a biológiai sokféleség központi cél a gazdaságuk irányításában. Különböző gyümölcsfák és őshonos helyi fák vannak, amelyek a madaraktól a vadmacskákig mindenféle vadon élő állatot vonzanak. A gazdaságukban zöldségeket termesztenek, és teheneket nevelnek, amelyek trágyájával trágyázzák a gazdaságot. Yolanda és Luis biodinamikusan gazdálkodik.
FELDOLGOZÁS - A mikrotételek teljes feldolgozása az Aruco feldolgozóüzemben történik. Ennek célja a folyamat központosítása és jobb ellenőrzése, következetes eljárások kialakítása, valamint a közvetlenül a gazdák által végzett rossz feldolgozás kockázatának csökkentése. A feldolgozóállomás 800 m tengerszint feletti magasságban található, ami stabilabb éghajlatot biztosít a kávé szárításához, mint a hegyekben található farmok, ahol az időjárás kevésbé kiszámítható. A kávét a feldolgozó állomásra szállítják, ahol felmérik a cseresznye cukortartalmát (Brix-értéket vesznek), és a terület és a mért értékek függvényében döntenek a feldolgozás típusáról. A cseresznyét ezután megmossák, és az összes éretlen cseresznyét kiválogatják. A kávét ezután afrikai ágyakra terítik, ahol az időjárástól függően 20-30 napig szárítják.
VARIÉTA - A Lempira a Hybrido de Timor és a Caturra mesterséges keresztezése. Ez a fajta tehát a robusta genetikai nyomát hordozza, ami ellenállóbbá teszi a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. Sajnos a legújabb kutatások szerint a fajta fogékony az olyan betegségekre, mint a kávérozsda és az Ojo de Gallo. A Lempira a Caturra genomnak köszönhetően törpe fajta. Ez lehetővé teszi, hogy kevesebb helyre több növényt ültessenek, és ezáltal növeljék a gazdaságok jövedelmezőségét. Ez a fajta inkább az alacsonyabb, melegebb magasságokban termesztett fajtáknak felel meg. Nagyobb magasságban a terméshozam jelentősen csökken.
Ország: Honduras
Régió: Las Pacayas, Corquin, Copan
Feldolgozóüzem: Yolanda Urrea Arita
Magasság: 1200 m tengerszint felettimagasság
Fajta: Lempira
Feldolgozás: Száraz
Ízprofil: Golgotagyümölcs, cseresznye kóla, kakaómagvak