Ízletes és gyors receptek a kávé desszertekhez
Kávé nélkül? És hogy szeretné egy csésze élénkítő italát egy desszerttel feldobni? Van néhány egyszerű receptünk olyan sütés nélküli kávés desszertekhez, amelyek elkészítésénél felhasználják a kávét.
Ha annyira szereted a kávé ízét és illatát, hogy nem elégszel meg azzal, hogy csak kortyolgatod, akkor gyere és készíts velünk olyan desszerteket, amelyekkel teljes mértékben élvezheted a kávét. És a jó hír az, hogy bárki elkészítheti őket.
Sütés nélküli csokoládés-kávés sajttorta
Ha több embert szeretnél megkínálni, ez a torta abszolút tökéletes. Csak ideális esetben előző nap készítsd el, hogy legyen ideje megdermedni a hűtőben. Egy 25 cm átmérőjű kerek tortaforma ideális az elkészítéshez.
Összetevők:
-
200 g sótlan kesudió - áztassuk be hideg vízbe egy éjszakára
-
250 g kakaós keksz (pl. Derby)
-
1 evőkanál őrölt kávé
-
100 g vaj
-
500 g krémsajt - ideális pl. a Philadelphia vagy a Lucina
-
300 ml tejszínhab
-
165 ml méz vagy juharszirup
-
2 teáskanál vaníliakivonat
-
11 szelet zselatin
-
espresso vagy két evőkanál instant kávé 165 ml forró vízzel leöntve
-
250 g étcsokoládé
-
250 g tejcsokoládé
-
Holland kakaó a megszóráshoz
Eljárás:
Először is béleld ki a tepsidet sütőpapírral. Ezután csepegtesd le, öblítsd le és csepegtesd le a kesudiót. Egy konyhai robotgépben keverd össze a kekszet az őrölt kávéval és az olvasztott vajjal, majd a kész keveréket nyomd a forma aljába, és hűtsd egyelőre a hűtőben.
Tegye a megtisztított konyhai robotgépbe a kesudiót, és a lehető legfinomabbra turmixolja. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a krémsajtot, a vaníliakivonatot, a tejszínt és a mézet. Turmixoljuk újra, amíg a keverék sima nem lesz.
Ezután olvaszd meg mindkét csokoládét vízfürdőben. Ezután készítsük el a zselatint úgy, hogy a szeleteket kb. 5 percig áztatjuk egy kis vízben. Közben melegítsünk eszpresszót vagy instant kávét egy lábasban. Adjuk a kávéhoz a kinyomkodott zselatint, és miután feloldódott, öntsük a keveréket az olvasztott csokoládékkal együtt a kesudió-keverékhez, keverjük össze alaposan, és öntsük az előkészített süteményalapra.
Hűtjük be a megfőtt süteményt még legalább 5 órára. Vágás előtt enyhén porítsuk be kakaóporral.
Csokoládés és kávés mousse torta
A csokoládémousse egy egyszerű, sütés nélküli desszert, amely önmagában is remek ízű, de akár savanykásabb gyümölcsökkel is feldobhatjuk. Tálalás előtt kb. 3 órát hűtőben kell tartani.
Kávéhab hozzávalói:
-
1 szelet zselatin
-
40 ml eszpresszó vagy filterkávé
-
160 g sűrített tej
-
120 ml tejszínhab
-
3 evőkanál kristálycukor
-
2 tojásfehérje
-
csipetnyi só
A csokoládémousse hozzávalói:
-
70 ml tejszínhab
-
100 g minőségi étcsokoládé
-
1,5 evőkanál kristálycukor
-
2 tojásfehérje
-
egy csipetnyi só
-
Holland kakaó
Eljárás:
A kávéhab készítése előtt a zselatint enyhén hideg vízbe tesszük, hogy megduzzadjon. Melegítsd fel a kávét egy lábasban, de vigyázz, hogy ne forrjon fel. Keverjük a zselatint a meleg kávéba, majd öntsük a keveréket a sűrített tejhez, és jól keverjük össze.
A tejszínt verjük fel, és keverjük össze a sűrített tejjel a kávéval. Ezután verjük fel a tojásfehérjét a cukorral és egy csipet sóval. A tojásfehérjének keménynek, de nem teljesen merevnek kell lennie, hogy jól összeálljon a tejszínhabbal. Finoman dolgozza bele a tejszínhabba egy spatulával, és töltse meg az előkészített poharakat félig. Ezután tegyük őket a hűtőbe.
A csokoládéhab elkészítéséhez forraljuk fel a tejszínt egy lábosban, majd öntsük rá a csokoládé ¾ részét. Keverjük, amíg a csokoládé megolvad, majd adjuk hozzá a maradék csokoládét, és keverjük simára.
Míg a csokoládé hűl, verjük fel a tojásfehérjét a cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk bele a csokoládéba. Ezután tegyük a keveréket kávés rétegű poharakba, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt szórja meg a csészét kakaóval, és már kész is.
Jó étvágyat!