Kombinálja a kávé és a jó alkohol szeretetét

Kombinálja a kávé és a jó alkohol szeretetét

A jó kávéban és a prémium alkoholban több a közös, mint amennyire látszik. Mindkét esetben olyan italokról van szó, amelyeket eleinte rosszallóan néztek, de ma már sokan el sem tudják képzelni az életüket nélkülük.

Ezzel egyidejűleg széles körben elterjedt az a hiedelem, hogy mind a kávét, mind a finom alkoholt csak tiszta, keveretlen formában lehet élvezni. De ha szeretsz kísérletezni, és kedveled a nemes ízeket, kipróbálhatod a kávékoktélok egyikét. Hogy segítsünk a választásban, összeállítottunk néhányat a leghíresebb receptek közül.

A kávé és az alkohol keveréséről általában

A kávé és az alkohol keverésének ötlete nem új a nap alatt. Elmondható, hogy nem minden országban évszázadok, de legalábbis a modernebb változatok esetében évtizedek óta keverik a két italt. Ha tehát valaki a világ összes kávéitalát meg akarná kóstolni, valószínűleg nem lenne rá fél élete, hogy ezt megtegye.

Ha még csak most kezded a kávéitalokkal való ismerkedést, a legegyszerűbb, ha olyan kávé-alkohol kombinációt választasz, amit tiszta formában is szeretsz. Az is fontos, hogy azt az alkoholmárkát használd, amelyik a receptben szerepel. Nagyon gyakran az alkoholt úgy választják ki, hogy tökéletesen kiegészítse a kávéban és a többi összetevőben jelen lévő ízeket.

Recept: Igazi ír kávé

Az ír kávét eredetileg arra szánták, hogy felmelegítse az első Atlanti-óceánt átszelő járatokon megfagyott utasokat. Mára azonban a világ számos pontján kapható, és különösen az Egyesült Államokban számos bárban vált ikonikus itallá. A leghíresebb talán a San Franciscó-i Buena Vista Café.

Az ír kávé elkészítéséhez nagyjából 40 ml jó minőségű, felmelegített ír whiskyre lesz szükségünk. Öntsd ezt egy pohárba, és körülbelül 150 ml eszpresszó vagy lungo lesz belőle. A végén adjon hozzá tejszínhabot. Ha édes italt szeretne, édesítse cukorsziruppal, és keverje össze egy shakerben, mielőtt hozzáadná a tejszínt. Ne feledje, hogy az ír kávét soha nem keverik meg rendesen ivás előtt, hanem mindig a csésze tetején lévő tejszín fölött isszák. 

  • 40 ml ír whisky
  • 150 ml kávé (eszpresszó/lungo)

  • cukorszirup

  • tejszínhab

Coldbrew gin tonik

Ha te is a gin és tonik szerelmesei közé tartozol, akkor kávéval párosítva még jobbá teheted. Ahogyan az alkoholmentes ital, az eszpresszó tonik az elmúlt években nagy sikert aratott, úgy az alkoholos változata is egyre népszerűbb világszerte. Ahhoz, hogy ezt az italt élvezhesse, kávéra lesz szüksége, amelyet ideális esetben hideg főzési módszerrel készítenek el. Ezt egy hűtött pohárban összekeverjük 30 ml minőségi ginnel, 20 ml cukorsziruppal és prémium tonikvízzel. 

  • 30 ml gin
  • cukorszirup

  • 50 ml kávé (hidegen főzött)

  • 60 ml tonik víz (vagy újratöltve ízlés szerint)