Mint sok más termék esetében, itt is vásárolhat ún. bio minőségű, válogatott kávét. A kérdés természetesen az, hogy a fogyasztó és a bolygó számára jelentkező előnyök megéri-e a pénzt.

Mit tud nyújtani a bio kávé?

Amintha nem lenne elég a fajták, márkák és pörkölők közötti választás, a kávéfogyasztók azzal a kérdéssel is szembesülnek, hogy hagyományos (hagyományos módon termesztett) vagy az úgynevezett organikus minőség követelményeinek megfelelő biokávét válasszanak. A helyes döntés meghozható, ha elegendő információval rendelkezünk.

Mivel a kávé rendkívül keresett árucikk, évente több mint kilencmilliárd kilogramm kávét termesztenek, hogy kielégítsék a globális keresletet.

Hogyan különböznek a hagyományos és a biokávé termesztésének feltételei?

A hagyományos termesztéshez általában a közvetlen napfényt kedvelő fajtákat használják. Nagy területeken (gyakran olyan területeken, ahol az erdőket már kiirtották) termesztik, ahol nem lehet elegendő természetes védekezésre számítani a kártevők (madarak vagy gyíkok vadásznak rovarokra stb.) és a betegségek ellen, ami kémiai védekezést tesz szükségessé (rovarirtók, növényvédő szerek, gyomirtók). A terméshozam növelése érdekében az ilyen földeket műtrágyával trágyázzák.

Az organikus biokávé ezzel szemben általában olyan fák árnyékában termő fajtákból származik, amelyeket nem kell kivágni érte. Természetesen a betakarítás nem olyan gyors és kényelmes, így a termelő nem számíthat ilyen magas hozamokra. Az organikus minőség fenntartása érdekében nem lehet szintetikus műtrágyát használni, és a kávéfákat sem lehet vegyszeres permetszerekkel kezelni. Az ilyen kávé termesztése nagyobb igénybevételt jelent, és a végtermék értelemszerűen drágább.

Megéri-e több pénzt fektetni a biokávéba?

Vagy hogy a BIO kávé előnyben van? Először is, a biokávé több értékes antioxidánst tartalmaz. Egy tanulmány kimutatta, hogy a biokávé antioxidáns-tartalom és antioxidáns-aktivitás tekintetében jobb, mint a hagyományos kávé. Azonban mindig figyelembe kell venni más tényezőket is, mint például a pörkölési folyamatot és a kávé elkészítésének módját.

Egy teljesen nem elhanyagolható tény azonban az, hogy a biokávé vásárlás jót tesz a környezetnek.

Források:

Barstow, Cynthia. Az ökoélelmiszerek útmutatója: Ami jó a Földnek, az jó neked is. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/