Mi határozza meg a vietnami kávét?
- gazdag fejlődéstörténet 1700 óta
- egy örökségfajta, amely eredeti, ízletes ízű vietnami kávét biztosít
- keverés a szemek változatosabb, gazdagabb íze érdekében
- egyedülálló klíma és mikroklímája a világ legszélesebb körű kávék termesztéséhez
- alacsonyabb hőmérséklet, hosszabb pörkölés sötét színre, nem éget
Vietnam történelmileg az egyik legfontosabb ország a kávétermesztésben, ma a világ második legnagyobb kávétermelője (az első Brazília) . Ez a kávé nagy meglepetés a legtöbb kávéfogyasztó számára.
A kávé délkelet-ázsiai története a holland és francia gyarmatosításra nyúlik vissza a 18. és 19. században. 1890 körül a franciák virágzó kávéipart hoztak létre Annam megye több részén, egy hegyvidéki fennsíkon, amely több országot átfog. A kávé esetében Laosz és Kambodzsa valószínűleg idősebb szereplők, mint Vietnamban. Végül Vietnam Délkelet-Ázsia vezető kávégyártójává vált.
Vietnam és Délkelet-Ázsia lenyűgöző topográfiával rendelkezik. Az optimális a hegyvidéki térségekben az uralkodó szél. Vannak észak felé néző lejtők, amelyek éghajlata teljesen eltér a déli lejtőktől, széles magasságú területek, amelyek a különböző típusú kávékhoz megfelelőek. Ezért szinte mindenféle kávét fel lehet termeszteni abban a helyben , amelyet ideális, vagy "natív" éghajlatnak tekintnek, 3600 láb (kb. 1200 m) magasságig.
A tájból, ahol a vietnami kávét termesztenek, egy tucat egyedi faj és fajta származik, ideértve az Arabicát (és az "eredeti" Verébet vagy SE, Arabicát), a Robustat, az Excelsa-t (néha Chari-nak hívják), Libericát, Catimort és mások.
Mi határozza meg a vietnami kávét és annak egyediségét?
Először is, az Annamit-fennsík topográfia nagyon összetett, és olyan regionális mikroklímát hoz létre , amelyet több mint száz évvel ezelőtt figyeltek meg, és amelyet a babfajok és fajták maximális változatosságához használtak. Két alapvető megközelítés létezik a kávéval kapcsolatban - az első a származás a több eredetű keverék előtt.
Délkelet-Ázsiában sokféle származású, sok eredetű bab található, a kávé vegyes megközelítése természetesnek tűnik . A különféle fajtájú bab és fajták keverése magában hordozza az ízek széles skálájának elérését, az utóíz kitartását, a kifinomult aromát, a jeges kávé ízét és az általános érzést.
A miénkAz ízléses tesztek azt mutatják, hogy a fogyasztók 70% -a reagált jobban az összekevert kávéra, és az Arabica előtt magasabb minősítést kapott a Robusta kávé. A fogyasztók körében tett észrevételek gyakran a "Nem tudtam, hogy a kávé ilyen íze lehet!" Szellemében.
A babot általában "vajolajnak" nevezzük. Időnként növényi olajokat használnak a történelmileg tradicionális "otthon" -on, a kávé pörkölésének stílusa magában foglalja a karamellel nagyon hasonló bevonat létrehozását. Hatás kis mennyiségű cukor, olaj, valamint egy kis vanília és kakaó felhasználásával. A bevonat sütés közben fokozatosan feketévé válik, és a bab vékony, kemény héjú.
Miért zavarodik?
A robusta bab lassan érlelődik a bokoron, és a szedők gyakran éretlen babot és érett babot szednek. A hagyományos bevonat minden babhoz hasonló színű. Néhány éretlen gabona jelenléte nem változtatja meg a keverék általános ízhatását. A modern termelők azonban a további munka ellenére csak érett babot szednek.
A technológiában is
A vietnami stílusú kávé nem egyedi Vietnamban. Népszerű Laoszban, Kambodzsában, Thaiföldön és más régiókban. A főzési stílus alacsony technológiájú, a Fin szűrőnek nevezett egyszerű fémszűrőt használják (valószínűleg 1800-ban Kambodzsából származik). Vietnamban az emberek nem isznak kávét útközben. Kávézókban vagy otthon ülnek, és az egyes részletekben kávét készítenek az asztalnál. A finszűrő kiválóan alkalmas nagy jeges kávé készítésére.
A vietnami teák szintén egyediek
A vietnami elsődleges tearégiók az Annamite „bázisának” közelében vannak, egy fennsík Dél-Vietnam felső részén. Ezek a régiók nagyrészt érintetlenek voltak a múlt század politikai zavara alatt. Az ebben a tökéletes környezetben virágzó nagy tea növények több száz éves gyökerekkel rendelkeznek. A régi teaházak ma is állnak, bár modernizáltak.
Jelenleg a következő vietnami kávéfajtákat kínáljuk:
(képforrás: visimex.com)