A kávé világában nehezen találnánk olyan fajtát, amelyhez annyi ellentmondás fűződik mint a cibetkávé, más néven a kopi luwak kávé egzotikus neve. És mégis, történetesen az egész egy véletlen folytán kezdődött...

A kávézás világában...

A cibetkávé története

A kávé gazdaságilag érdekes termény volt a 18. században, abban az időben, amikor az olyan szigetek, mint Jáva és Szumátra a holland gyarmatokhoz tartoztak. A kávéültetvényeken dolgozó bennszülötteknek természetesen szigorúan tilos volt a kávébabot saját használatra elvinniük. És ők voltak azok, akik észrevették, hogy a kávébabok gyakorlatilag érintetlenül maradtak az apró pálmacibet ürülékében, amely szívesen lakmározik a kávéfa terméséből.

Ezért elkezdték összegyűjteni, tisztítani, pörkölni és élvezni azt a kávét, amelyért a mai ínyencek lélegzetelállító összegeket fizetnek. Az ültetvénytulajdonosok eleinte talán orrot húztak alkalmazottaik kávéja felett, de kétségtelenül csak addig, amíg maguk is meg nem kóstolták. A kávé születése...

A cibetkávé jelenség

A megemészthetetlen kávébab a cibet bélrendszerében erjedéshez hasonló folyamaton megy keresztül. Emésztőenzimek hatnak rá, amelyek a fehérjéket rövidebb peptidekre vagy egyenesen egyes aminosavakra bontják. A fogyasztót azonban a kémiai folyamat helyett inkább az eredmény érdekli, vagyis az, hogy ennek a kávénak az íze mennyire más, vagy jobb, ha nem is - ahogy egyes "szakértők" állítják - a legjobb.

A fermentáció eltávolítja a keserűanyagokat a kávébabból, így az így kapott kávénak nagyon aromás és lágynak kell lennie. Kipróbálnád? Az alábbi sorok elolvasása után meglepően keserűnek találhatja a szájában.

Hogyan van a cibetkávé?

Ezek a vadon élő állatok bizonyára nem különösebben bánnák, ha valaki végigsétálna az esőerdőn, és felszedné az ürüléküket. De naivitás lenne azt hinni, hogy a mai cibetkávé kizárólag vadon élő cibetfélék ürülékéből származik. A gyakorlatban ez fogságban történő tenyésztést jelent, ahol a cibetfélék ketrecekben élnek, gyakran nagyon rossz körülmények között.

Az a tény, hogy magányosak és rendkívül territoriálisak, arra enged következtetni, hogy a kis ketrecben, más azonos fajú állatok közvetlen közelében való élet nem természetes és nem is kellemes számukra. A kávébabokat aztán gyakran kényszerből etetik. Meglehetősen szomorú története a kávénak, amelyet eredetisége és "elérhetetlensége" piedesztálra emelt, nem gondolja?

Az Önre bízzuk annak eldöntését, hogy nyugodtan és kényelmesen tudná-e élvezni az ilyen kávét. Mi azonban tudunk ajánlani egy pótlást a cibetkávé ízével.