A kávé végső ízét a legapróbb részletek is meghatározzák. A filteres kávé rajongói könnyen meggyőződhetnek erről, ha kipróbálják a különböző típusú szűrőket.
Nem számít, hogy a szűrt kávé elkészítésének melyik módját választja (aeropress, csepegtető, chemex, vákuumkanna), a szűrő az, ami több szintet emelhet az italodon, vagy árthat a kávénak, még akkor is, ha jó minőségű, frissen őrölt kávébabokkal és a legkifinomultabb kávéfőző asszisztenssel rendelkezel.
A kávéfilterek nemcsak méretükben, hanem anyagukban is különböznek egymástól nem csak a méretükben, hanem a felhasznált anyagukban is.
Kínálatunkban találhat kávészűrőket:
Papírkávéfilter
Ezek az egyik leggyakrabban használt és a nagy kávérajongó Melitta Bentz áll a születésük mögött. A németországi Drezdából származó vállalkozó kedvű hölgy számára a kávé üledéke az italában több volt, mint akadály. Ezért nem habozott kipróbálni a különböző anyagokat, amelyeken keresztül a kávét szűrni lehetett. Egy jegyzetfüzetekhez használt itató is megragadta a figyelmét. És a fia aktatáskájából kölcsönkért közönséges szürke papír volt az, ami a legsikeresebbnek bizonyult. 1908 júliusában Bentz asszony szabadalmaztatta a papírkávéfiltert, és öt hónappal később megalapította a ma már legendás Melitta Bentz Company-t.
Fehérített vagy fehérítetlen?
Ez ma már nagyon alapvető kérdés. A fehérített kávéfilterek kis mennyiségű klór vagy oxigén felhasználásával fehérítési folyamaton mentek keresztül. Nem kell aggódni az egészségügyi biztonságuk miatt, inkább a környezeti hatás kérdése a tét. Ebből a szempontból az oxigénnel fehérített szűrők környezetbarátabbak, mint a klórral fehérítettek. Sok gyártó ezért feltünteti, hogy milyen módszerrel fehérítették a szűrőiket.
A fehérítetlen szűrők jellegzetes barnás színükről ismerhetők fel, nem mentek át ilyen bonyolult feldolgozáson, ezért környezetbarátabbak. Sajnos azonban néha kellemetlen "papír" ízt adnak a kávénak. Ez könnyen kezelhető, ha használat előtt forró vizet engedünk át a szűrőn. Javasoljuk, hogy használat előtt minden papírszűrőt öblítsen át, a papír jobb tulajdonságokkal rendelkezik, és a kávé íze is jobb lesz.
Pamutszűrők
Kínálatunkban Hario pamut kávészűrők találhatók, amelyeket a vákuumkannához terveztek. Ha a papírszűrőkről olvasva elgondolkodott a környezeti hatásokon, akkor most örülni fog környezetvédő lelke. Ugyanis a pamutszűrőket úgy tervezték, hogy újrafelhasználhatóak legyenek (azt mondják, a szűrőt körülbelül 100-szor használhatod). Csak öblítsd ki forró vízzel, és hagyd megszáradni minden alkalommal. Az így szűrt kávé több illóolajat tartalmaz, ami gazdagabb és kifejezettebb ízt jelent a fogyasztó számára.
Evezredes acél szűrők
Először is, az ilyen szűrők használata rendkívül környezetbarát (nem keletkezik hulladék), lehet, hogy az elején többet kell befektetnie, de hosszú távon spórolni fog. Ugyanakkor arra a kérdésre is választ kell adnod, hogy a papírszűrőhöz képest enyhébb vagy teltebb kávéízre vágysz. A rozsdamentes acél szűrő lehet, hogy nem "fogja fel" az összes üledéket, de a kávéolajok nagy arányban megmaradnak benne, és ezzel együtt erősebb ízt biztosít.
Pintyszűrő
A vietnami kávé készítése phin szűrő használatával az utóbbi időben jelentős népszerűségre tett szert hazánkban. Itt is egy rozsdamentes acél szűrővel dolgozva kell követni az előírt eljárást, és akkor igazán finom kávénak nézhetünk elébe.
Egy dolog biztos - a kávé ízét könnyen befolyásolhatja bármilyen anyag, amellyel érintkezik. A szűrő gyakran az utolsó akadály, amelyet a kávénak le kell küzdenie, mielőtt a végső ital elkészülhet. Ezért kellő körültekintéssel válassza ki.
Miért vásároljon tőlünk filteres kávéfiltereket?
- A raktáron lévő filtert akár már a megrendelést követő másnap is kiszállítjuk!
- Kávé- és teatermékek széles választékával, valamint minőségi kávéval rendelkezünk.
- Tanácsadásra van szüksége? Vevőszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére.