Úgy döntött, hogy egy olyan minőségi kávét fogyaszt, amely aromájával jó közérzetet teremt, és amelyet igazán élvez? Ekkor előfordulhat, hogy a kávébabok viszonylag széles választékával kell szembenéznie, és fogalma sincs, mit válasszon. Próbáld ki velünk, szép lépésről lépésre...

  1. Jó tudni, hogyan különböztetik meg a szemes kávét

    • A kávé csomagolásán számos olyan adatot talál, amelyeket érdemes megérteni, hogy kedvenc italához a megfelelő alapanyagot tudja kiválasztani. A kávét főként a következők alapján lehet megkülönböztetni:

      • Kávéfajták – vagy kávénövény.

      • Színpadi pörkölés – a szakértők sokat felismernek közülük, röviden bemutatjuk a három alapvetőt:

      • Light – a legkönnyebb kávé, amely a legenyhébb pörkölésnek van kitéve, pl. rövidebb ideig pörkölik, hogy az olajok a kávébab belsejében maradjanak - mert nem voltak kitéve olyan magas hőmérsékletnek, hogy elkezdjenek kiszabadulni. Az így pörkölt kávénak magas a savassága, ami a pörkölési idővel csökken. Ennek a kávénak az íze nem kapott ekkora fejlődési lehetőséget, az illata inkább gyümölcsös.

      • Közepes – közepes pörkölési fok, a kávészemek már hosszabb ideje ki vannak téve magasabb hőmérsékletnek, de a benne rejtett olajok még nem szabadultak fel. Az íze azonban általában gazdagabb, kiegyensúlyozottabb, édesebb és kevésbé savanyú.

      • Sötét – a szemes kávét elég hosszú ideig pörkölték ahhoz, hogy felszabaduljon az olajuk, ami fényes, sötét babot eredményez (az alsó pörkölés a szemet tompa színűvé teszi), az eredeti a kávé íze elnyomódik, a pörkölés által befolyásolt íz kerül előtérbe. Ez a kávé ezért édesebb, nagyon gazdag ízű, alacsony savtartalmú.

      Az alapvető áttekintéshez elegendő ez az egyszerűsített bemutató. Egyébként természetesen ig kereshet és olvashat a kávépörkölés tizenkét fokáról< /a>. Mindenesetre az íz és a szag befolyása is jól látszik az előző sorokból.

      1. Tudod, mit szeretsz?

    • Itt az ideje, hogy átgondolja, melyik kávé íze áll hozzád a legközelebb. Ennek megfelelően választja ki a fajtát, esetleg fajták keverékét és a pörkölés mértékét is. Általában, ha a természetesen édesebb kávét kedveli enyhe ízzel, savasság, az Arabicához kell nyúlni. Ízét sokan gyümölcsösnek, sőt virágosnak írják le, dió és csokoládé árnyalataival. Ezzel szemben a Robusta, az Excelsa vagy a Liberica inkább kesernyés-édes, földes ízvilággal tűnik ki.

      Ezután megfelelő pörkölési fokot kell hozzáadnia a fajtához, hogy tökéletes kombinációt kapjon.

      1. A koffeintartalom különbségei

    • Nem csak az íz és az aroma különbözteti meg a kávénövény egyes fajtáit egymástól. A szemes kávé koffeintartalma a kávé típusától függően változik. A legkevesebb koffeint az Excelsa tartalmazza (100 g szemes kávéban kb. 1 gramm), ezt követi a Liberica 1,23 grammal 100 grammonként, majd az Arabica - 1,61 g/100 gramm, végül a Robusta, amelynek koffeintartalma 2,26 grammra ugrik 100 grammban. gabonából.

      1. Ellenőrizze a sütési dátumot

    • A termék címkéjén a pörkölés időpontjára kell kellően odafigyelni, nem csak annak fokára. Nem jó a pörkölés után azonnal kávét fogyasztani, sem a pörkölés időpontjára. hosszú idő után. A legjobb, ha a pörkölés után 4 nap és 1 hónap közötti időt üti el. Pörkölés után szén-dioxid szabadul fel a kávéból. Az ital ízét semmilyen módon nem befolyásolja, viszont megzavarja a szemek hőkezelését, ill. az őrölt kávé megfelelő kivonása.

      Ez az anyag pörkölt kávéból gyorsabban válik ki nagyobb pörkölés mellett (4-5 napot javasolunk), míg a könnyű pörkölt kávénál 5-10 napot érdemes várni.

      A megfelelően tárolt kávé természetesen több mint egy hónapig megőrzi ízét és aromáját, de nem megfelelő hőmérsékleten, fénynek és oxigénhez való hozzáférés esetén a minősége romlik.

      1. Kávé az ízért és az egészségért

    • Az arabicát többször is a legegészségesebbnek emlegetik (azaz a legnagyobb arányban tartalmaz egészségjavító anyagokat). Hangsúlyozni kell azonban azt a tényt, hogy más kávéfajták még nem tesztelték ilyen mértékben. Az Arabica még pörkölés után is megőrzi az értékes anyagok nagy arányát, és ebből a szempontból jobbnak tűnik, mint a robusta. Nincs azonban olyan koffeintartalma, ami az energiaszintet növelő, f-növelő képességgel függ összefizikai teljesítőképesség, stb.. Azt is meg kell említenünk, hogy a legmagasabb fokú pörkölés nagy mennyiségű antioxidánst képes elpusztítani, így ha a kávét egészséges italnak tekinti, ezt a tényt érdemes figyelembe venni a választásnál.

      Mostantól kétségtelenül magabiztosabb lesz a kávéspolc előtt. Számos szaküzlet tapasztalt eladóját is megkérheti. E-shopunkban az egyes termékek egyértelműen és egyértelműen meg vannak jelölve, érthető leírás is található amely lehetővé teszi a választást, minden bizonnyal megkönnyíti.