Mit mond a Fathers pörkölő erről a kávéról?
Az etiópiai kávétermesztést közösségi feldolgozóállomások és nagyszámú (több száz és több ezer közötti) kistermelő jellemzi, akik a cseresznyét ezekbe a feldolgozóállomásokba szállítják feldolgozásra. A Shantawene falutól északra található Bombe feldolgozóállomás, amely a Daye Bensa Coffee vállalat része, nem kivétel. Azok a farmerek, akik a kávét ennek a feldolgozóállomásnak szállítják, magasan, a Bombe nevű hegység buja zöld növényzetében termesztik a kávét. Innen ered a mosóállomás neve. A Bombe feldolgozóüzem kiváló szervezettségének, valamint a feldolgozás és az ökológia progresszív szemléletének köszönhetően nagyon sikeres a régióban. Ezért a közeli területek termelői széles körben használják.
TERMELŐ - Asefa Dukamo gazdálkodó és egy feldolgozóüzem tulajdonosa Sidamo régió Bombe körzetében. 27 éve foglalkozik kávéval, és jelenleg 300 gazdával dolgozik Hemesho város környékén. Egy-egy gazda évente átlagosan 4000 kilogramm cseresznyét termel 375 hektáron. Az Asef mosóállomás 2200 méteres tengerszint feletti magasságban található, és főként a 74158-as helyi fajtát dolgozza fel.
FELDOLGOZÁS - A speciális száraz fermentációs feldolgozás az etiópiai kávéfeldolgozás hagyományos módjának egyik változata, amely azonban sokkal kevesebb vizet használ, és így sokkal környezetbarátabb. Ezt a módszert Asefa Dukamo tulajdonos vette át a guatemalai La Esperanza gazdaságból, ahol fia, Kenean eltöltött egy kis időt, és lenyűgözte a feldolgozás. A kávét klasszikus módon hántolatlanul és pépesített formában dolgozták fel, de az ezt követő erjesztést szárazon, szabályozott hőmérsékletű tartályokban, levegő nélkül végezték. Ennek a meleg és száraz környezetnek köszönhetően a kávé sokkal gyorsabban erjed, ami az íz összetettségében és a hangsúlyos édességében mutatkozik meg.
SZÁRMAZÁS - Etiópiát a kávé bölcsőjének tekintik, és termelése az ország bruttó hazai termékének közel 10%-át teszi ki. Becslések szerint Etiópiában több ezer, korábban le nem írt fajta terem, ami az országot a világ legnagyobb biodiverzitású kávétermelő vidékévé teszi. Az etiópiai kávétermesztés történelmi hagyományait és módszerét, valamint a politikai helyzetet és a helyi rendszert figyelembe véve szinte lehetetlen egyetlen fajtából/egyetlen fajtából származó tételeket (a termés egy részét) találni. Bár ez az utóbbi években lassan kezdett megváltozni, az etiópiai kávéfajták tipikus megnevezése egyelőre még mindig az etióp örökzöld fajták vagy az etióp őshonos fajták. Ez a helyzet a kiváló Bombe kávéval is.
Ország.
Terület.
Feldolgozóüzem: Daye Bensa
Magasság: 2000 - 2400 m tengerszint felettimagasság.
Fajta: Etiópiai őshonos fajták
Feldolgozás: mosott
Íz: jázmin, bergamott, fekete tea, mézharmat