Kik a világ legnagyobb kávétermelői?

Kik a világ legnagyobb kávétermelői?

A világ hetven országában termelnek kávét. De nem mindegyikük adja el a kávéját a világpiacokon. Sok ország a kávébab termesztését és értékesítését tekinti gazdaságának legfőbb termékének, és a kávéeladásból származó bevételektől függ. Ötven ország saját földjén termeszt kávét, és exportálja azt a világ minden tájára. A legnagyobb kávétermelők pozíciói évek óta változatlanok. Kik a világ kávépiaci vezetői?

A kávékivitel évről évre növekszik

A kávé éves fogyasztása folyamatosan növekszik. A kávétermelő országok évente mintegy 6 millió tonna zöld kávébabot exportálnak világszerte, és ez a szám még mindig emelkedik. A világ kávépiacainak nagy részét azonban csak néhány nagy termelő látja el. A termelők között azonban nagy a verseny, különösen Dél-Amerikában és Afrikában, ami gyakran kávéháborúkhoz vezet.

A 10 legnagyobb kávéexportőr közé a következő országok tartoznak:

Brazília

Évente mintegy 2,6 millió tonna kávét termel és exportál, és ezzel a termeléssel világpiaci vezető szerepet tölt be a kávé alapanyagban. A kávétermelés nagy része arabica kávé.

Vietnam

Meglepő módon a második helyen Vietnam áll, amely csak néhány éve van jelen a világ kávépiacain. Évente körülbelül 1 millió tonna kávébabot exportál. Brazíliával ellentétben Vietnam elsősorban robusztát termel, és bár politikai és gazdasági tényezők befolyásolják a kávétermelést, Vietnam már jó ideje tartja a második helyet.

Kolumbia

A világ egyik legfinomabb kávéja Kolumbiából származik. A különböző tengerszint feletti magasságban fekvő termőterületek a kolumbiai kávénak meglehetősen változatos ízvilágot kölcsönöznek. Ráadásul Kolumbia több mint 200 éves tapasztalattal rendelkezik a kávétermesztésben. Az ország évente körülbelül 0,8 millió tonna zöldbabot termel.

Indonézia

Az Indonéziából származó kávé a világ legnagyobb ínyenceit is képes lenyűgözni. Az indonéz gazdák feltalálták a kávé feldolgozásának egyik legérdekesebb módszerét. A Kopi Luwak a világ egyik legdrágább kávéja, amelynek előállításához pálma cibetre van szükség. A kávécseresznyék áthaladnak az emésztőrendszerükön, majd a gazdák maguk szedik le a kávébabot. Évente Indonézia közel 0,7 millió tonna kávét exportál.

Etiópia

Az afrikai országok közül ez a legnagyobb kávéexportőr. Etiópia gazdaságát nagyban befolyásolja ennek az árucikknek a kereskedelme. Az ország évente 0,38 millió tonna kávébabot exportál. 

Honduras

Etiópia és Honduras évek óta versenyben van egymással a legjobb kávétermelők között az 5. helyért. A jelenlegi statisztikák szerint Honduras évente 0,35 millió tonna kávét exportál. A magasabb fekvés jobb ízt ad a kávénak, ami egyértelmű versenyelőnyre utal. Honduras különlegessége, hogy a gazdálkodó családok több generáció óta a kávéexportban tevékenykednek.

India

A leghíresebb kávétermelő régió Indiában Karnataka. India teljes termelésének közel 70%-a innen származik. A robusta dominál, de egyes gazdák arabicát is termesztenek, amely iránt világszerte nagy a kereslet. India évente 0,35 millió tonna kávét termel és exportál.

Uganda

Az ugandai gazdaságok érdekessége, hogy az arabica kávé mellett más növényeket is termesztenek a földeken.  Uganda 0,29 millió tonna kávét termel.

Mexikó

A helyi kávétermelés nagy részét a kis mexikói farmokról származó biokávébabok teszik ki. Ez a legmagasabb minőségű kávé. A Mexikóban termelt kávébabok legnagyobb részét az arabica babok teszik ki. Az organikus árnyékos termesztés és az alacsonyabb termesztési hőmérséklet egyedülálló ízt kölcsönöz neki. Mexikó évente 0,23 millió tonna kávét értékesít a világpiacokon.

Guatemala

Guatemala éves kávéexportja körülbelül 0,2 millió tonna. Guatemala, pontosabban Antigua régiója a legtöbbet hozza ki a vulkanikus talajból és a kiszámítható időjárásból. Kávébabjait a szakértők nagyra értékelik. A termelés túlnyomó többsége arabica.

A többi, a kávé árualapú statisztikába bekerülő ország évi 0,2 millió tonna alatt értékesíti a kávét. Összehasonlításképpen, Zambia, a listák legalsó helyén álló ország, évente 120 tonna kávébabot ad el.

Arabica vagy robusta, avagy ismerjük meg a főbb különbségeket

Minden faj más és más. Az arabica kicsit savanykásabb ízű és összességében nagyobb ízválasztékkal rendelkezik, a gyümölcsös ízektől az enyhén fás ízekig. kevesebb koffeint és több cukrot és zsírt tartalmaz. A fő különbség azonban a termesztési körülményekben rejlik. Az arabica kávécseresznyét 6 év után terem, és termesztése egyengébb éghajlatot igényel, hőmérséklet-ingadozások nélkül. A robusta már 3 év alatt betakarítható, és koffeintartalma 3-szor magasabb, mint az arabicáé. Így mindkét kávéfajta megtalálja rajongóit.