A kávé fajtái és hogyan lehet megkülönböztetni őket

A kávé fajtái és hogyan lehet megkülönböztetni őket

A megfelelően pörkölt kávébabok kesernyés aromájának szerelmese vagy? Beleszeretett egy jól elkészített eszpresszó jellegzetes ízébe? Mi is! De hogyan készül egy ilyen kávé, és milyen követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy olyan világhírű nevekkel büszkélkedhessen, mint a lungo vagy a ristretto? Nemcsak az elkészítésükhöz adunk tanácsot, hanem az egyes összetevők helyes arányaihoz is, amelyek nagyban befolyásolják a kávé végső ízét és aromáját.

A kávék alapvető fajtái

A kávézókban gyakran találkozhat olyan típusokkal, amelyek elkészítéséhez eszpresszóra van szükség. Az eredmény csak a kávé méretében és a tej vagy tejhab hozzáadásában különbözik. Az alábbiakban rövid áttekintést készítettünk a legalapvetőbb kávéfajtákról, hogy ne zavarodjon össze a kávézóban, és már első próbálkozásra remek kávét rendelhessen.

Mi az eszpresszó kávé

Mint már egyszer említettük, ez a kávé az alaptípus, amelytől a többi elkészítése függ. A neve nem abból ered, hogy milyen gyorsan rohansz a munkahelyedre, így "beléd rúg" egy eszpresszó, és már szaladsz is a buszhoz. Ez egyfajta elkészítési forma - az őrölt kávét nagy nyomáson, minimális mennyiségű forró vízen vezetik át.

Nagyon fontos odafigyelni az őrölt kávé mennyiségére. Az eszpresszó esetében ez 7-14 g 30 ml közel forrásban lévő (90 °C-os) vízre vetítve 7-14 g között van. A víz átöntéséhez szükséges időnek 30 másodpercnek kell lennie. A kávé típusa meghatározza a kávé felszínén képződő hab mennyiségét is.

Mi a ristretto kávé

A risztrettó eszpresszó a kávék közül a legjellegzetesebb, és az íze nem mindenkinek ízlik. Bár ugyanúgy készül, mint az eszpresszó 7-14g-ból, a ristretto térfogata csak 20ml, fele akkora. A gazdag íze kissé zavaró lehet, mivel a ristretto koffeintartalma nagyon alacsony - ez azért van, mert a koffein körülbelül akkor kezd el felszabadulni az őrölt kávéból, amikor az eszpresszó már a csészébe folyik (vagyis amikor a térfogat meghaladja a 20 ml-t).

Ha olyan új ízeket szeretne kipróbálni a kávéból, amelyeket más kávé nem tud nyújtani, és egy forró nyári napon is egy csésze finom ízzel kényeztetni magát, próbálja ki a ristrettót. A koncentráltabb és erősebb íz új távlatokat nyit meg előtted, hogy élvezhesd az ízekkel teli finom kortyokat. útmutatónknak köszönhetően Ön is elkészítheti a ristretto-t

Mi az a doppio kávé

Kell egy jó kis rúgás? Adj magadnak egy dupla adagot. Ez egy dupla eszpresszó, egy dupla adag őrölt kávé. Pontosabban 14-28 g és 60 ml vízzel készül. A térfogata nagyobb, ahogy a koffeintartalma is. Az espresso doppio különösen népszerű a gazdag ízélmény miatt, amit az erős kávé kedvelői számára nyújt.

A doppio espresso eredete természetesen a napsütötte Olaszországba nyúlik vissza, és a kávézók válasza a kávézók igényére, hogy erős kávéval energiát adjon, különösen reggel vagy egy dolgos nap során. A baristák észrevették, hogy gyakran rendelnek dupla mennyiségű eszpresszót, így nem volt más választásuk, mint hogy azt kínálják a vásárlóknak, amire az ízlelőbimbóik vágynak. Készítse el saját csésze erős ízű kávéját részletes útmutatásaink segítségével.

Mi az a lungo kávé

A kávézókban találkozhatsz vele long coffee vagy "hosszú kávé" kifejezés alatt is. Az eszpresszó lungo során 7-14 g őrölt kávét forró vízzel együtt extrahálunk. A lungo térfogata 60 ml, ugyanannyi, mint a doppio, de egy adag eszpresszóval szegényebb. Az így kapott íz a többihez képest enyhébb és kesernyésebb, köszönhetően a nagyobb mennyiségű víznek. A legtöbb kávézóban úgy működik, hogy egy 30 ml-es csésze kávét kapunk az asztalra, és egy másik edény forró víz segítségével határozzuk meg az espresso lungo ízélményét.

A kávé szerelmesei különösen értékelni fogják, mert az eszpresszóval ellentétben kevésbé hangsúlyos az íze, éppen azért, mert vízzel állítják be. Ha szeretsz egy megfelelő csésze aromás kávéval kényeztetni, és az eszpresszó túl erős számodra, akkor nyúlj a coffee lungóhoz. Az elkészítéséről részletes útmutatót írtunk honlapunkon.

A kávénál nincs jobb kávé

Miért nem olyan ízű az otthon főzött kávéja, mint a kedvenc kávézójában? A bökkenő valószínűleg abban rejlik, hogy milyen kávébabot használsz az elkészítéséhez. Nem zavarja a savanykás felhang? Nyúlj a pörkölt babok után. Szeretné csökkenteni a kesernyés ízt? Válasszon világosabb kávébabot. Ahhoz, hogy megtaláld az ízlelőbimbóidnak megfelelő "igazit", próbálj ki többféle pörkölést, egy általános szabály szerint: minél világosabb a bab, annál savasabb a kávé, és minél sötétebb a bab, annál keserűbb jegyeket fogsz érzékelni.

Dagadt crema a felszínen

Ez az eszpresszó extrakciója során jön létre, amikor a forró vizet átnyomják az őrölt kávébabokon. A finom kávé felszínén lévő crema színét és mennyiségét több tényező befolyásolja. Az egyik ezek közül a nyomás, amely hozzájárul a hab jobb megtartásához a felszínen. A víz hőmérséklete is szerepet játszik, az ideális hőmérséklet 90 °C körül van. Ha azt szeretné, hogy a kávéja sűrű crema legyen, használjon friss és finomra őrölt kávét.

A tej fontos szerepet játszik

Nem találtad meg a fentiekben a kedvenc kávéfajtádat? Dehogynem. A tejjel vagy tejhabbal készülteket kihagytuk. Mit szólnál például a népszerű cappuccinóhoz vagy a nemrég említett flat white-hoz? És mit szólnál egy tejeskávéhoz vagy egy finom macchiatóhoz?

A folyamat maga mindig egy erős eszpresszó elkészítésével kezdődik, ami meghatározza a kávé végső ízét. Ezért ügyeljünk arra, hogy a kávébabot az ízlésünknek megfelelően válasszuk ki (alacsony vagy erősebben pörkölt). Az adott kávéfajtától függően forró tejet adunk az eszpresszóhoz, amelyet vagy felhabosítunk, vagy csak felmelegítünk. Az éppen megkívánt kávétípus határozza meg azt is, hogy a tejet hogyan adjuk hozzá. Egy latte esetében például a víz-tej arány kiegyensúlyozott, míg egy cappuccino esetében fontos a tejhab hozzáadása is, amelyet egy "tejhabosító" fúvókával vagy habosítóval hoznak létre. Egy finom eszpresszó macchiato elkészítése például az ízlésedtől függ - ha erős kávéízt szeretsz, kevesebb tejhabot adj hozzá, ha pedig lágyítani szeretnéd a kávét, adj hozzá egy kicsit többet.

Melyik kávé illik hozzád?

Ha eddig elolvastad, valószínűleg nemcsak a különböző fajták olasz nevei között bolyongtál, hanem már vágyat is éreztél egy csésze forró és ízletes kávéra. De vajon melyik a megfelelő számodra, és vajon a megfelelő ízlelőbimbókra játszik? Ristretto vs. eszpresszó? Vagy a dupla eszpresszó fog győzni? Minden napszakra másfajta kávé létezik. A reggeli energialöketet a doppio jelenti a legjobb megoldást, és a reggeli órákban egy jó csésze eszpresszóval vagy risztrettóval sem tévedhetsz. A lungo kávé összetétele és mérete azt sugallja, hogy ideális délutáni uzsonnára egy illatos szelet sütemény formájában.

Ha otthon is szeretné elkészíteni kedvencét, ne felejtsen el eligazodni a különböző kávébabfajták és azok pörkölési erősségei között. Választhatsz arabica, robusta vagy eszpresszó keverékeket, amelyek megkönnyítik számodra az aromás ital elkészítését. Ne aggódj amiatt, hogy a robusta nem jó minőségű, és a kávé nem lesz jóízű. Ezt a mítoszt el kell oszlatni. Lehet, hogy ez az egyik olcsóbb lehetőség, de erre is van magyarázatunk - az arabicával ellentétben alacsonyan termesztik, ezért könnyebben termeszthető, hamarabb terem és nem igényes.

Válassz a pörkölési szintnek megfelelően, és ne félj több fajtát is kipróbálni, biztosan találsz majd olyat, amelyik megfelel az ízlésspektrumodnak.