Köszöntöm Önt a A kávé erejével kapcsolatos rangos díjakon. Mely kávébabfajtáknak van esélyük a győzelemre? És milyen feldolgozáson kell átesniük ahhoz, hogy esélyük legyen a világ legerősebb kávéja cím elnyerésére?

  1. A kávékategória jelölései

Kizárólag a Robusta fajta képviselőinek van itt esélyük. Ennek a kávénövénynek a babjai egyértelműen a legmagasabb koffeintartalommal rendelkeznek - körülbelül 2,3 grammot 100 grammonként, szemben az arabicával, amely 1,6 grammot tartalmaz 100 grammonként. A többi gyakran használt fajta jócskán lemarad ebben a mutatóban, és nem számíthatnak részvételükre.

  1. Nominálások a Kávékészítési mód kategóriában

A legerősebb kávét eszpresszó, cold brew vagy cseppkávé formájában főzik.

  1. Nominálások a BREWING LEVEL kategóriában

A pörkölési fok közvetlen hatással van mind az ízerősségre, mind a koffeintartalomra. Minél magasabb a pörkölési fokozat, annál erősebbnek találja a kávét íz szempontjából. Ugyanakkor a koffeintartalom a pörkölési fok növekedésével kissé csökken.

  1. Nominálások az őrlési kategóriában

A finomabb őrlés, amelyet például eszpresszógépeknél használnak, erősebb kávét eredményez, kifejezettebb ízzel és aromával. Ezzel szemben a filterkávékhoz és a cold brew módszerekhez használt durvább őrlés, miközben kissé lefölözi az ízeket, növelheti a koffeintartalmat. Ez természetesen a főzési idővel is összefügg. Ehhez kapcsolódóan meg kell említenünk azt is, hogy az őrlés és a főzés között eltelt idő szintén hatással van a kávé erősségére. A már őrölve vásárolt kávé ugyanolyan pörkölési fokozattal és őrlési durvasággal veri ugyanazt a fajtát, ha az elkészítés előtt frissen őrölték.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kávé erősségét nemcsak maga a kávé típusa, hanem a pörkölési fok, az őrlés durvasága és az elkészítés módja is befolyásolja.

Milyen konkrét termékeket érdemes tehát figyelembe vennie, ha olyan italt szeretne, amely versenyünk egyértelmű favoritjai közé kerül?

A legerősebb magas koffeintartalmú kávék:

  • DEATH WISH COFFEE

Vélhetően a világ legnépszerűbb magas koffeintartalmú kávéja, amely 350 ml-es csészéjében mintegy 730 mg koffeintartalommal büszkélkedhet. Arabica és robusta keveréke, amely alacsony savtartalmával és csokoládés-cseresznyés ízével tűnik ki. Egyetlen csésze jól elkészített kávéban a Death Wish Coffee a szokásos koffeinmennyiség nagyjából kétszeresét kínálja.

  • BIOHAZARD COFFEE

Ez egy enyhén pörkölt robusta, melynek koffeintartalma a gyártó szerint 928 mg 350 ml italban. A Biohazard Coffee fogyasztók egyetértenek abban, hogy az íze csak enyhén kesernyés, nyomokban diófélékkel, csokoládéval és egy leheletnyi dohányillattal.

  • DEVIL MOUNTAIN COFFEE

A márka zászlóshajója a Black Label kávé, amelyből egy csésze (350 ml) vélhetően 1555 mg koffeint tartalmaz, ami több mint háromszorosa az ajánlott napi adagnak. A teljesen sokkoló koffeinmennyiség ellenére a Devil Mountain Coffee állítólag jó ízű, a túlzott keserűség jelei nélkül.

  • FEKETE INSOMNIA

És itt már 1000 mg koffein felett kapunk 350 ml italban (a gyártó 1.105 mg-os értéket ad meg). Az ilyen magas koffeintartalom titka ennek a Black Insomnia kávénak az esetében állítólag a babfajta szokatlan kombinációjában és a tökéletesen kiegyensúlyozott pörkölésben rejlik.

Az egyetlen dolog tehát biztos, hogy nincs abszolút győztes. Az a képzeletbeli "And Oscar goes to..." kétségtelenül megdobogtatja mindazok amúgy is keményen dobogó szívét, akik megkóstolták a jelölt adeptusokat. A szobrocska pedig valószínűleg megérdemli, hogy vándorserleg legyen, ha megfontoljuk, hogy a legerősebb kávé elkészítésében mennyi változó játszik szerepet.

A legerősebb kávék a kínálatunkban: