Biztosan Ön is tapasztalt már olyan helyzetet, amikor rengeteg különféle kávét halmozott fel különböző országokból, régiókból és pörkölőhelyekről otthon. A legjobb élmény érdekében ezeknek a kávéknak ideális otthoni kávékóstolót , más néven cuppingot szervezni. De hogyan történik valójában a köpölyözés?

A köpölyözés alapvetően a kávé kóstolása , amely az ízek és aromák minőségének és változatosságának meghatározására szolgál. Ezt a kávéiparban szokásos eljárást pörkölők, vásárlók, baristák és más szakemberek alkalmazzák a babkávé minőségének vizsgálatára a vásárlás előtt vagy a szemes pörkölés után. A köpölyözés azonban nem csak a szakembereknek való – ezt a szórakoztató tevékenységet könnyedén elkészítheti otthon is .

Mire lesz szükséged a cuppogáshoz/kávékóstoláshoz?

Kávé : Különböző országokból, régiókból és pörkölőből származó különféle kávéfajtákat használhat.

Kávédaráló : Ideális esetben frissen őrölt kávét kell fogyasztania.

Forró víz : Kávéfőzéshez és a későbbi csészék töltéséhez lesz szükség.

Kávéscsészék : A kóstoláshoz csészékre vagy poharakra lesz szüksége.

Cupping kanalak : Ideálisan speciális kanalak, amelyeket a köpölyözéshez használnak, és amelyeknek meghatározott mérete és alakja van az optimális íz érdekében. De a közönséges kanál is elegendő.

Köpölyözési forma : Létrehozhat egy egyszerű űrlapot, amelybe minden kávéról jegyzeteket írhat.

Tiszta víz öblítéshez : Kanalak tisztításához és az egyes kóstolások közötti öblítéshez.

Óra vagy stopper : A köpölyözési folyamat megfelelő időzítéséhez, különösen az ízek és aromák alapos felfedezéséhez.

Ezek az otthoni köpölyözéshez szükséges alapvető kellékek. Természetesen testreszabhatja a beállítást saját preferenciái és a rendelkezésre álló tartozékok szerint.

Otthoni köpölyözési eljárás:

1. Körülbelül 6 g/100 ml kávéfajtát darálunk le . Az őrlés durvaságának kissé finomabbnak kell lennie, mint a V60-on.

2. Öntse a kávét csészékbe, fedje le körülbelül 93°C (200°F) hőmérsékletű vízzel , és hagyja főzni 4 percig .

3. 4 perc elteltével egy kanál segítségével törje meg a kávé felületén képződő héjat . Ez a törés lehetővé teszi a kávé aromájának felszabadulását. Ebben a pillanatban minden csésze illatát érezzük, és észrevehetjük a különböző aromákat.

4. Egy kanál segítségével is eltávolíthatja a megmaradt kávézaccot a csészék felületéről. Várjon körülbelül 10 percet, amíg a kávé kényelmes ivási hőmérsékletre hűl . Ezután már csak egy kanalat kell venni, és hagyni, hogy a kávé végigfolyjon a nyelvén. Köpölyözéskor a kávét is kortyolgathatjuk úgy, hogy a kávé minden ízlelőbimbót elérjen a szájban.

5. Vizsgálja meg a kávéban felszabaduló ízeket és aromákat a teljes csészekészítés során, és hasonlítsa össze más mintákkal.

6. A kóstoló befejezése után beszéljétek meg a különféle kávékat, hasonlítsa össze őket, és rögzítse megfigyeléseit.

Ne feledje, hogy a köpölyözés fő célja a kávé sokféle ízének és aromájának felfedezése. Készüljön fel az új élményekre, és kezdje el nyitott elmével felfedezni a kávé világát!