Valószínűleg már tudjátok, hogy a hondurasi kávékhoz több mint közel állunk, és amikor jött a lehetőség, hogy elkészítsük nektek ezt a trópusi finomságot, háromszor is igent mondtunk! És így várhatod a csokoládés utazást rummal és maracujával kiegészítve. Röviden, ez természetes, ahogy annak lennie kell! Ráadásként pedig örülni fog a bio minősítésnek.
Norma Iris Fiallosé a San Rafael farm, amely a Copan-i Corquin Los Limos körzetében található. A Norma a terület egyik leginnovatívabb termelője, amely a különböző fajták széles skáláját kínálja, többek között bourbon, catuai, maragogype és parainema fajtákat. A farm egy fenyőerdőben fekszik, ami jelentősen savanyítja a talajt, és nagyon egyedi csészeprofilt ad a kávénak. A kávét teljes egészében árnyékban termesztik, és a termőterület a teljes földterület töredéke. A termelők körülbelül 70 eny FOB-t kapnak a mikrotételeikért. Az idei szüret rendkívül nehéz volt minden termelő számára, mivel a betakarítás során egyre több eső esett, és kevés volt a szedő, ami azt jelentette, hogy nagy mennyiségű kávé veszett el, vagy a földre hullva, vagy a fán megduzzadva és felhasadva.
Ezt a tételt bio minősítéssel dolgozzák fel. A cseresznyét először megmossák és érettség szerint szétválogatják. Ezután oxigénmentes hordókba kerülnek, és 72 órán át erjednek és macerálódnak. A hordóban a hőmérsékletet 22-25 °C körül tartják. A kávé ezután afrikai ágyakba kerül, ahol óránként átforgatják. A száradási idő az időjárástól függ, és körülbelül 20-30 nap.
Az összes ML-feldolgozás az Aruco malomban történik, hogy a folyamatot központosítsák és jobban ellenőrizhetővé tegyék. Ez egyrészt a következetes eljárások kialakítása, másrészt a gyártó kockázatainak csökkentése érdekében történik. A malom 800 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, ami a kávé szárításához stabilabb éghajlatot biztosít a szárítónak, mint azokon a farmokon, ahol az időjárás kevésbé kiszámítható.
A kávét elsősorban szűrőn pörkölik.
Feldolgozás: természetes
Csészelési pontszám: 87
Fajta: Red Catuai
Magasság: 1300 m tengerszint felettimagasság.
Helyszín: Los Limos, Corquin, Copan
Szövetkezet:Norma Iris Fiallos
Ízprofil: étcsokoládé - rum - maracuja