Magasság: 1 730 m tengerszint felettimagasság
Régió: El Agrado, Piendamo, Cauca
Fajta: Colomba, Castillo & Caturra
Gazdaság: El Agrado
Csömöszölési pontszám: 87,5
Feldolgozás: méz
Pörkölő: Beansmith
Mi az a Gourmet Coffee Specialty?
Ez egy válogatott kávé, amelyet gondosan kiválasztottunk és a Beansmith Roastery pörkölt nekünk. Sokféle definíció létezik, az SCA (Select Coffee Association) kifejezetten azt mondja, hogy olyan kávé, amely egy szakmai értékelésen 100-ból legalább 80 pontot ér el, és nem tartalmaz jelentős ízhibákat. Emellett mindig 100%-os átláthatóságot (farmok, importőr, pörkölő és kiskereskedő) találsz a válogatott kávéinknál.
Miben különböznek a válogatott kávéink?
Ne számítson kifejezett keserűségre a kávéban, mivel ezek a kávék könnyebb pörkölésűek, mint a normál kávék. Általában több gyümölcsös ízt talál bennük. Minden kávénkat elsősorban otthoni főzésre szánjuk, mint filterkávét, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek érdekesek egy mokkáskannában.
Miért választottuk ezt a kávét? A mézes feldolgozás nem gyakori Kolumbiában
Amézes feldolgozás, egy nagyon érdekes módszer, amikor a kávébabot lehúzzák a héjáról, így egy kis pép marad a babon. Ezután a kávé ezzel a maradékkal együtt szárad meg, majd itt, Csehországban pörkölik. Ez a kis héj csak egy érdekes bogyós és édes ízt kölcsönöz a kávénak.
Információk a termelőtől
Az Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz - ACC-nek 77 tagja van, akiknek átlagos földterülete 1,5 hektár, magasságuk 1 700 és 2 100 méter között mozog, és minden egyes tag, aki csatlakozott, meg van győződve az egyesület erejéről, amelynek fő célja a szegénység és a társadalmi konfliktusok elleni küzdelem a régióban. Az egyesület a termesztéssel kapcsolatos üzleti stratégiákkal és technológiákkal segíti tagjait, ugyanakkor minden tagnak lehetősége van arra, hogy eldöntse, hogyan dolgozza fel kávéját innovatív fermentációk segítségével.
A tagok által termesztett kávéfajták a castillo, cenicafé, tabi, bourbon, caturra és colombia.
A szárítás nagyrészt parabolikus és mechanikus erővel történik.
Kávéfeldolgozás
1) A kávét nagyon érettre szedik, így a cukortartalom magasabb.
2) Lebegő eljárás: a lebegő kávékat eltávolítják, így csak érett kávék maradnak a feldolgozásra.
3) Cseresznyés erjesztési folyamat 12 órán keresztül egy mosótartályban.
4) A kávét őrlik, és egy átvevő tartályba helyezik 36 órás erjesztésre muscilage-ban.
5) Szárítási folyamat: A cseresznyét parabolikus szárítórendszerbe helyezik, amíg el nem éri a 10%-os nedvességtartalmat (5-6 nap).